Metnar vyznamenal válečné veterány

07.05.2019 14:58

Devět válečných veteránů, účastníků odboje a lidí, kteří se zasadili o obranu národa, dnes dostalo resortní vyznamenání Ministerstva obrany. Současně ministr Lubomír Metnar (za ANO) povýšil na plukovníka ve výslužbě válečného veterána a místopředsedu Československé obce legionářské Tichomíra Mirkoviče, uvedla ČTK.

Metnar vyznamenal válečné veterány
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Lubomír Metnar

Metnar při ceremoniálu uvedl, že armáda i společnost potřebují takové vzory, jakými jsou vyznamenané osobnosti.

Kříž obrany státu udělil Metnar bývalému veliteli sil podpory a výcviku Janu Ďuricovi, praporčíkovi Lukášovi Hirkovi, který byl vážně zraněn v Afghánistánu v roce 2012, a někdejšímu šéfovi Vojenské zpravodajské služby Františku Štěpánkovi. In memoriam získal stejné ocenění někdejší příslušník druhoválečné ilegální organizace české mládeže Zpravodajská brigáda Dušan Mendl.

Vyznamenání Zlaté lípy získal Evžen Václav Faucher za propagaci moderních českých a československých dějin ve Francii. Stejné vyznamenání získala Venuše Štefková, která se za druhé světové války zapojila do odbojové činnosti. Záslužným křížem ministra obrany byli vyznamenáni bývalá zdravotní sestra polní nemocnice Alena Ditrichová, veterán ze zahraničních misí a člen Československé obce legionářské Ivan Novotný a in memoriam generál Karel Čejka, který působil za první světové války v československých legiích a za druhé světové války v domácím odboji.

Metnar při předávání ocenění vyzdvihl odvahu vojáků, kteří se v minulosti zapojili do boje s nacisty a do odbojové činnosti, i těch, kteří nyní vyjíždějí na zahraniční mise. Stejné uznání si podle něj zaslouží také všichni, kdo se o vojáky starají. „Stát a jeho armáda potřebuje výjimečné lidi, takové jako jste vy. Jste vzorem a inspirací pro současné i budoucí vojáky, ale i pro všechny občany této země,“ řekl ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zkazíte, co můžete. Vaše „demokracie“. Skočili jste na špek USA

8:41 Zkazíte, co můžete. Vaše „demokracie“. Skočili jste na špek USA

„Principy. Spolupráce. Síla.“ To vytkl šéf evropské diplomacie Josep Borrell jako to hlavní, co musí…