Mexický drogový boss Guzmán se vrací do věznice, z níž loni v létě spektakulárně uprchl

09.01.2016 9:09

Mexický drogový boss Joaquín Guzmán se vrátí do stejné věznice s nejvyšší ostrahou, odkud loni v červenci uprchl. Oznámila to dnes mexická generální prokurátorka Arely Gómezová poté, co byl Guzmán v pátek znovu zadržen. Narkobaron byl posazen do vrtulníku, který ho do vězení Antiplano dopraví, napsala agentura AP.

Mexický drogový boss Guzmán se vrací do věznice, z níž loni v létě spektakulárně uprchl
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Jedenašedesátiletý Guzmán (podle některých zdrojů je mu 58), jehož drogový kartel Sinaloa kontroluje velkou část obchodů s kokainem, marihuanou a metamfetaminem v USA, utekl loni 11. července 1,5 kilometru dlouhým tunelem, který vedl ze sprchy v jeho cele do rozestavěného domu v polích.

V pátek byl zatčen ve svém rodném státě Sinaloa, ve městě Los Mochis. Příslušníci mexického vojenského námořnictva ho původně chtěli zadržet při páteční ranní razii v tomto městě, ale Guzmánovi se podařilo uniknout stokou. Později byl ale dopaden, když se snažil z města ujet automobilem, sdělila mexická vláda.

V pátek večer místního času (v sobotu ráno SEČ) byl Guzmán posazen do vrtulníku směřujícího do stejné věznice, z níž v červenci utekl. Generální prokurátorka uvedla, že se Guzmána povedlo úřadům vystopovat mimo jiné proto, že natáčel autobiografický film.

Guzmán, který má přezdívku El Chapo (prcek) kvůli své výšce 168 centimetrů, byl v Mexiku odsouzen již v 90. letech ke dvaceti rokům za vraždu a obchod s drogami. Už v lednu 2001 se mu podařilo uprchnout z věznice s maximální ostrahou v dodávce vozící prádlo z prádelny. Tehdy byl na útěku 13 let, než byl dopaden v únoru 2014.

O vydání Guzmána žádají Spojené státy, které ho viní mimo jiné z praní špinavých peněz.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…