Milan Chovanec získal nominace na funkci předsedy ČSSD

11.01.2018 21:05

Statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec dostal už od několika okresních organizací nominaci na funkci předsedy strany. Zatím naposledy ji získal dnes večer od okresní organizace Tachov, v úterý mu vyjádřila podporu na předsedu sociální demokracie jeho domovská organizace Plzeň-město. O podporu nikde nežádal, je to spíš spontánní návrh okresních organizací, řekl dnes Chovanec ČTK. Zatím se nerozhodl, zda se bude o funkci předsedy strany ucházet, uvedl ale, že o tom stále víc přemýšlí.

Milan Chovanec získal nominace na funkci předsedy ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

V Tachově mu vyjádřila podporu na doporučení okresního výkonného výboru převážná většina členů okresní konference, řekl ČTK předseda ČSSD na Tachovsku Václav Votava. Naopak sociální demokraté z jižního Plzeňska dnes nominaci pro Chovance neschválili. "Těsnou většinou návrh na nominaci na předsedu ČSSD pro Milana Chovance neprošel," řekl člen okresního výkonného výboru strany za Plzeň-jih Zdeněk Honz. "Dostal jsem nominaci asi ze čtyř okresů - z Domažlic, Plzně-města a z dalších dvou mimo náš kraj," uvedl v podvečer Chovanec ještě před hlasováním tachovské ČSSD.

"Já ještě nejsem rozhodnutý, jak jsem říkal, že se té kandidatury chopím. Ale víc a víc o tom uvažuji, protože jsem si myslel, že se stmelíme za jednou osobností, kterou vygenerujeme," řekl ČTK úřadující předseda ČSSD. Osobností se podle něj hlásí víc, a soutěž tak bude širší a pestřejší. "Některé ty tváře nejsou úplně nové, tak víc a víc zvažuji, že do toho půjdu," dodal.

Nové vedení si bude ČSSD vybírat na mimořádném sjezdu 18. února v Hradci Králové. Sociální demokraté sjezd svolali po neúspěchu v loňských říjnových volbách, po kterých má dříve nejsilnější strana Sněmovny pouze 15 poslanců. Kandidaturu na předsedu už oznámil místopředseda strany Jan Hamáček, který patří ke kritikům současného vedení. O nejvyšší stranickou funkci se hodlá ucházet také poslanec a olomoucký primátor Antonín Staněk. Kromě něj a Hamáčka chce na předsedu ČSSD kandidovat podle serveru denik.cz také bývalý šéf Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík.

Na předchozím sjezdu ČSSD v Brně funkci předsedy strany obhájil tehdejší premiér Bohuslav Sobotka a ve vedení ho doplnili ostatní kandidáti, které podporoval. Sobotka však už loni v polovině června kvůli klesajícím volebním preferencím funkci stranického lídra opustil. ČSSD místo něj nyní vede právě statutární místopředseda Milan Chovanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…