Milion jen to fikne. Podepsán: Já sám. Více k odvolání šéfa NG Fajta

18.04.2019 13:02

Server Seznam Zprávy má k dispozici podklady, na základě kterých ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) rozhodl o odvolání šéfa Národní galerie Jiřího Fajta. Fajt si totiž ke konci roku nechal vyplatit odměnu ve výši 1,2 milionu korun, a to na základě smlouvy o vytvoření autorského díla. Tu se svým vlastním šéfem uzavřela Národní galerie v Praze v závěru loňského roku.

Milion jen to fikne. Podepsán: Já sám. Více k odvolání šéfa NG Fajta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odvolaný generální ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt

Ministerstvo kultury dále díky auditu zjistilo, že smlouva uzavřená podle autorského zákona, již měla podepsat kancléřka Národní galerie, se týkala odborného autorského dohledu pro osm výstavních projektů, spojených se stoletým výročím české státnosti. Částka na základě smlouvy, jež byla uzavřena 20. prosince, byla Fajtovi vyplacena ještě v závěru roku. Šlo o 1,12 milionu korun. Kancléřka je přitom Fajtovi podřízená.

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) odvolal ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa právě po kontrolách v jimi vedených institucích. Na Fajta podal dvě trestní oznámení, třetí se připravuje, na koho bude podáno, ministr dnes novinářům odmítl říci. Vedením NGP pověřil Ivana Morávka.

Fajt považuje své odvolání za politický krok, důvody uváděné ministrem za zástupné. Uzavírat autorské smlouvy mu podle jeho slov zákon umožňuje. 

Původní text ZDE

V obou případech Staněk ředitele odvolal na základě právního rozboru aktuálního výsledku kontrol, které se v obou institucích uskutečnily. „Oba ředitelé na základě výsledků šetření ztratili mou důvěru v to, že jsou schopni hospodárně a s odpovědností dobrého hospodáře vést tak významné instituce s tak obrovským rozpočtem. Už loni Ministerstvo kultury muselo dofinancovávat hospodaření NGP více než 15 miliony korun, podobně by to vypadalo, jak se ukazuje v letošním roce,“ řekl Staněk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…