Miloš Zeman prý drží Babiše za... V šachu, slušně řečeno

25.10.2017 10:14

Prezident Miloš Zeman prý rozhodně neusnadní Andreji Babišovi povolební vyjednávání o vládě. Teď už totiž myslí hlavně na své znovuzvolení, a ačkoliv Babiš jasně řekl, že nechce nasadit žádného svého kandidáta, prezident by prý rád slyšel veřejné prohlášení, že šéf ANO podporuje právě jeho.

Miloš Zeman prý drží Babiše za... V šachu, slušně řečeno
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Andrej Babiš na půdě ČVUT

Server Neovlivní.cz obsáhle analyzuje prezidentský postoj. A vychází z toho, že prezident nejspíš bude volit zdržovací taktiku. A pokud si nebude jist, je prý reálné, že jmenování vlády může odkládat až do lednových prezidentských voleb.

„Jsou dvě klíčová data. 20. listopadu, kdy se sejde poprvé nová Sněmovna. A také 7. listopadu, kdy vyprší termín na podání přihlášek prezidentských kandidátů. Do té doby nic nebude,“ cituje web jednoho z prezidentových spolupracovníků.

Miloš Zeman prý, navzdory blízkým vztahům v nedávné minulosti, Andreji Babišovi rozhodně nevěří natolik, aby mu dal cokoliv bez jistoty, že dostane jeho podporu.

Andrej Babiš si přitom podle serveru vztah s prezidentem ještě více zkomplikoval, když po volbách při odpovědích ohledně prezidentské volby mlžil. A jak poznamenal na sociální síti Jan Zahradil z ODS, velmi tlustým klackem na prezidenta Zemana bylo i Babišovo „náhodné“ nedělní setkání s profesorem Švejnarem, který od těsné porážky od Václava Klause roku 2008 neustále udržuje ve vzduchu téma další prezidentské kandidatury.

Až v úterý Babiš na dotaz novinářů ohledně prezidentského kandidáta pronesl Hradem očekávaná slova: „Tak to určitě nepostavíme, protože nevím, koho bychom postavili.“

CELÝ TEXT ZDE

Stále však jako nátlakový prostředek na prezidenta zbývá to, že by mohl podpořit některého z jeho protikandidátů. A to může udělat klidně několik hodin před volbami, proto je pravděpodobné, že Miloš Zeman bude jmenování jeho vlády protahovat co možná nejdéle. Do karet mu přitom hraje, že Andrej Babiš má v roztříštěné Sněmovně, kde s ním pět až šest z devíti stran odmítá jít do vlády, situaci velmi složitou.

Babiš se velmi snažil získat ke spolupráci opoziční ODS. Strana, kterou čtyři roky prezentoval jako největšího hrobaře české politiky pro něj najednou byla nejpřirozenějším koaličním partnerem a podle Neovlivni.cz jí měl neoficiálně předložit skutečně velkorysou nabídku včetně křesla premiéra pro předsedu Petra Fialu a otevření otázky zrušení EET. Odpovědí ovšem bylo kategorické ne.

Pokračování současné koalice padlo rozhodnutím lidovců odejít do opozice, a tak Babišovi zbývá v podstatě jen možnost koalice s Okamurovou SPD. Ta se prý ale přesedovi Babišovi velmi nelíbí, navíc by měla pouhých 100 hlasů a musela by si shánět podporu jiných stran nebo poslanců. V úterý se po Praze objevily spekulace, že v této variantě už začali konat lidé kolem prezidenta Zemana, kteří měli k podpoře vlády přemlouvat některé poslance z ČSSD. Hrad ale podobné spekulace popřel. „Totální hloupost,“ vzkázal prezidentův poradce Martin Nejedlý, který podle spekulací měl tato vyjednávání vést.

V této situaci stoupá při vyjednávání nové vlády význam hlavy státu. A prezident Zeman má v současné situaci vlastní velmi výrazný zájem. Proto se dá čekat, že jako zkušený politik využije všech možností.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …