Miloš Zeman v nejlepší formě. Dal si šlofíčka a z rádia pak létaly perly

02.11.2014 20:42

Prezident Miloš Zeman hned v úvodu nedělních Hovorů z Lán oznámil, že se má dobře, protože si „hodil šlofíčka“. Pak už ale přešel na vážnější notu. Hovořil o své návštěvě v Číně i lidských právech. Rýpl si přitom do pánů Schwarzenberga a Kalouska. Došlo i na udílení státních vyznamenání a ruskou skupinu Pussy Riot. A padala velmi sprostá slova.

Miloš Zeman v nejlepší formě. Dal si šlofíčka a z rádia pak létaly perly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman

Anketa

,,Kunda, hovno, zkurvili". Taková slova použil v přímém rozhlasovém přenosu prezident Miloš Zeman. Co vy na to?

hlasovalo: 52773 lidí

„Já jsem byl velmi rád, že se pan Kellner a čínský prezident spolu vyfotografovali a podali si ruce, což je samozřejmě jenom symbol, ale v Číně má tento symbol obrovský význam,“ poznamenal k návštěvě v Číně Zeman. Kellnera prý viděl podruhé v životě a považuje ho za úspěšného člověka, který za sebou nemá žádný skandál. A tím se podle prezidenta liší od řady jiných.

Napřed se naučte dělat politiku, vzkázal kritikům Zeman

S letadlem Kellnerovy PPF letěl prezident proto, aby si mohl déle odpočinout. Nechtěl prý únavou vrávorat při oslavách státního svátku. To by narušilo jeho důstojnost. Zeman ovšem také podotkl, že do Číny s ním cestovalo osm desítek podnikatelů a on se zasazoval např. o to, aby se české motory do ultralehkých letadel dostaly na čínské nebe. A politici, kteří kritizují Zemana za to, že se vrátil Kellnerovým letadlem, by se prý napřed měli naučit dělat politiku. Nemohl se totiž zvednout uprostřed politických rozhovorů. „Z pochopitelných důvodů jsem si také potřeboval odpočinout, abych nedostal infarkt, což by možná uvítala pražská lumpen kavárna,“ uzavřel toto téma prezident.

V pořadu také zaznělo, že by měl čínský prezident přijet na návštěvu do Česka, což by měla být návštěva první. A Zemanovi jde prý o to, aby poznal čínskou mentalitu a mohl nadále rozvíjet úspěšně navázané vztahy. To se ovšem nevylučuje s debatami o lidských právech. Zeman prý tyto rozhovory vedl, jen nevystupoval jako mentor. Hovořil například s blogery či politology, kteří také reprezentují čínskou společnost. Došlo prý i na debatu o Hong Kongu.

„Samozřejmě, že jsem se ptal na situaci v Hong Kongu, v Tchaj-wanu, ptal jsem se na lidská práva a tak podobně. „Jen na rozdíl od pánů Schwarzenberga či Kalouska jsem tohle dělal v přátelském rozhovoru s těmi, kteří v Číně něco znamenají, místo toho, abych tohle někde pubertálně vykřikoval na tiskové konferenci,“ rýpl si prezident do představitelů TOP 09.

Udílení státních vyznamenání

Po debatě o Číně se „na tapetu“ dostala státní vyznamenání. Prezident si prý v žádném případě nedělá vrásky z toho, jakou kritiku vyvolalo vyznamenání např. dvou režisérů Filipa Renče nebo Roberta Sedláčka. Připomněl, že oba pánové mají za sebou velké dílo, Robert Sedláček např. seriál České století. "Pokud si někdo myslí, že byli oba pánové vyznamenáni za to, že jsou blízcí srdci prezidenta, je nesmyslná," uvedl prezident.

Protože na to padl dotaz, zmínil se i o mikině Roberta Sedláčka, ačkoli to považuje za bulvární téma. Oblečení Roberta Sedláčka prezidenta zarazilo, ale netuší, proč je za něj spolu se Sedláčkem kritizován, když ho neoblékal. „Myslím, že to teď Robert schytává a schytává to zaslouženě," zhodnotil prezident.

Stranou jeho pozornosti nezůstalo ani vyznamenání Natalje Gorbaněvské. Rozhodl se jí vyznamenat, protože ji považuje za nejvýraznější osobnost z demonstrace na Rudém náměstí po okupaci Československa. Odmítl však kritiku, které se mu dostalo ze strany jednoho účastníků demonstrace Viktora Fajnberga. Ten podle Zemana trpí jistou obsesí, když srovnává Putinovo Rusko s Brežněvovým Sovětským svazem. Přesto přišla řeč i na politické vězně.

Pussy Riot

„Zaprvé odsuzuji existenci politických vězňů v jakékoli zemi, tedy samozřejmě i včetně Ruska. Zadruhé vycházím z obvyklé definice politického vězně za Sovětského svazu jako vězně svědomí. A zatřetí nemám vůbec jistotu, že někteří lidé v Rusku, kteří sami sebe označují za politické vězně, těmito vězni jsou,“ prohlásil prezident.

Zmínil v této souvislosti i Pussy Riot. „Podle mého názoru je to pornografická skupinka, která je minimálně vinna trestným činem výtržnictví v pravoslavném chrámu, nehledě na to, že se jedna její členka zúčastnila veřejné soulože v pokročilém stádiu těhotenství. ,,Mimochodem, víte, co je to pussy v angličtině“, ptal se prezident. A v zápětí sám sobě odpověděl. „Kunda“. „Takže s prominutím v textech této skupiny je to kunda sem, kunda tam. Nebudu se zastávat, chtěl jsem říci kurev, ale já nejsem Schwarzenberg, abych používal těchto výrazů,“ uzavřel toto téma Zeman.

Havel utopista a média

Ve druhé polovině pořadu mluvil také o prvním českém prezidentovi Václavu Havlovi. Rozhodně prý nesouhlasí s Václavem Klausem, že šlo o reformního komunistu. Vnímal ho spíše jako utopistu, který věřil svému snu. „Já ho za to nekritizuji, já to pouze konstatuji,“ podotkl prezident.

Již tradičně hovořil také o médiích. „Není člověk, který by byl více atakován českými médii, než jsem já a mohu si za to sám, zaznělo z úst hlavy státu. Může si za to, protože o novinářích nehovoří právě lichotivě. Má pro to prý ale důvod. Novináři ho hojně kritizují. Na návštěvě Číny si všímají především cesty zpět soukromým letadlem a tak podobně. „Novinář má kritizovat, ale má umět odlišit podstatné od nepodstatného,“ což se v českých médiích zatím neděje.

Krajské volby jako test současné vlády

V závěru pořadu se vyjádřil i k politické situaci. Komunální a senátní volby stávající kabinet příliš neovlivnily, ale krajské volby by mohly vést k určitému posunu ve vládě. „Kdyby výsledky krajských voleb předznamenaly radikální přeskupení na české politické scéně, mohlo by dojít k určitému přeskupení ve vládních strukturách,“ podotkl Zeman. Současně ale připomněl, že stávající vládu opakovaně chválil a je rád, že to může opakovat.

„Vláda ale udělala jednu zásadní chybu, když podlehla panu Kalouskovi a zkurvila služební zákon,“ pronesl prezident. Přitom stačilo počkat na rozpad TOP 09 jen pár týdnů. Ve služebním zákonu je prý tolik chyb, že ono podání k Ústavnímu soudu ve věci služebního zákona bude velmi obsáhlé.

A nakonec dodal, proč používá tolik sprostých slov ve svém projevu pro rozhlas „Já jsem inspirován panem Schwarzenbergem, který v každé druhé větě říká hovno. A protože má pražská kavárna ráda pana Schwarzenberga, tak jsem se pokoušel vlísat do přízně pražské kavárny,“ uvedl. A pokud se mu to nepodaří, alespoň tuto kavárnu naštve.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…