Minimální mzda je asociální nástroj, řekl Skopeček. Zavadil se ihned ohradil

04.08.2017 22:41

Hosty Událostí, komentářů České televize byli dnes ekonomický expert ODS Jan Skopeček a poslanec Jaroslav Zavadil (nestr. za ČSSD). Hovořili například o srovnání platů jinde v Evropě a u nás.

Minimální mzda je asociální nástroj, řekl Skopeček. Zavadil se ihned ohradil
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Jaroslav Zavadil

„Naše ekonomická vyspělost nedosahuje vyspělosti západních zemí. Produktivita práce není stále tak vysoká jako v Rakousku a v Německu. A to vede k tomu, že ty mzdy nejsou tak vysoké,“ sdělil Skopeček. „Kdyby ten transformační étos v 90. letech vydržel trochu déle, tak by ten ekonomický vývoj byl daleko dynamičtější a ekonomická výkonnost i mzdy by rostly rychleji,“ poukázal na to, že jsme začali využívat sociální benefity. 

Zavadil pak zmínil, že některé společnosti skutečně zaostávají, ale například Škoda Auto dle jeho slov nezaostává, ale přesto má pro zaměstnance menší finanční prostředky. 

Oba muži pak hovořili o odvodech za zaměstnance. „Když se obracíme na Západ, tak se musíme také podívat na strukturu těch daní, které tam jsou,“ sdělil Zavadil. „Kdybychom to férově srovnávali ve všech aspektech, tak bychom zjistili, že to není tak propastné. Srovnávejme ty země, ale ten rozdíl mezi našimi mzdami a těmi západními není tak vysoký, jak se na první pohled zdá,“ dodal Skopeček.

Řeč pak byla i o mininální mzdě. „Přeju si růst mezd. Ekonomice se daří, myslím si, že ten prostor tady je. Nemyslím si ale, že růst mezd lze stanovit zvýšením minimální mzdy, kterou pobírají dvě procenta nekvalifikovaných pracovníků,“ sdělil následně k otázce mezd Skopeček. „Pokud ta minimální mzda poroste takovým obrovským skokem, tak to tito lidé odnesou nejvíce,“ poukázal na nesouhlasná stanoviska mnohých zaměstnavatelů ohledně navýšení minimální mzdy o 1200 korun Skopeček. Minimální mzda je podle něj asociální nástroj a nástroj politického populismu. 

„To s vámi zásadně nesouhlasím,“ zareagoval velmi rázně Zavadil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…