Ministerstvo zahraničí čelí žalobě ze strany odborové organizace ÚSTR

29.07.2014 18:35

Nezávislá odborová organizace Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) podala správní žalobu na Ministerstvo zahraničních věcí a Česká centra. Odbory žádaly úřady o poskytnutí informací o bývalé ředitelce ÚSTR Pavle Foglové, která dříve byla také ředitelkou Českého centra ve Varšavě. Chtěly mimo jiné ověřit informaci, že kvůli pochybením předčasně skončila ve funkci. Ministerstvo i Česká centra však žádost odmítly kvůli ochraně osobních údajů.

Ministerstvo zahraničí čelí žalobě ze strany odborové organizace ÚSTR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cedule ÚSTR

Podle právního názoru žalobce (odborů) je takové rozhodnutí nezákonné, protože Foglová byla veřejně činnou osobou, píše se v žalobě, kterou má ČTK k dispozici. Odbory se dlouhodobě snaží prokázat, že Foglová byla pro vedení ústavu pro studium totality nekompetentní, a poukázat na politizaci ústavu.

Při výkonu funkce Foglové mohlo dojít k protiprávnímu jednání

Žaloba na Ministerstvo zahraničních věcí a ústřední organizaci Českých center byla podle zjištění ČTK podána 30. května. Řízení zahájil pražský městský soud. Místopředseda Nezávislé odborové organizace ÚSTR Miroslav Vodrážka ČTK řekl, že soud se obrátil na odbory, zda by mohl rozhodnout v jejich nepřítomnosti, s tím ale nesouhlasily.

Odboráři se v žádosti mimo jiné ptali, jestli nevzniklo při výkonu funkce Foglové nějaké protiprávní jednání či nebyl porušen úřední postup, právní povinnosti či předpisy v Českém centru ve Varšavě. Zajímali se také o to, zda ji zaměstnavatel, pokud pochybila, nějak potrestal.

Odbory žádají o poskytnutí požadovaných informací o Foglové

Odboráři poukazují na právní názor, podle něhož se mohou i bez souhlasu údaje poskytnout, když jde o veřejně činnou osobu, funkcionáře nebo zaměstnance veřejné správy. Obojí platilo podle odborů i v době, kdy byla Foglová ředitelkou ÚSTR, tedy od dubna 2013 do konce dubna letošního roku. Proto prý její souhlas se zveřejněním informací nebyl a není nutný.

Odbory v žalobě navrhují, aby „soud vedle zrušení napadených rozhodnutí zároveň přikázal povinnému subjektu poskytnout žalobcem požadované informace, včetně doložených kopií".

Foglová měla ústav na starost jako krizová manažerka

„Ministerstvo zahraničních věcí pod vedením Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který v minulosti jako politik téma činnosti ÚSTR opakovaně politizoval, odmítlo poskytnout informace o veřejně činné osobě a její úřední činnosti,” uvedla předsedkyně Nezávislé odborové organizace ÚSTR Hana Kmetíková. Je prý zjevné, že rada ústavu si při zvolení Foglové do funkce šéfky instituce neověřovala u bývalého zaměstnavatele její skutečné manažerské kvality. „Byť byla předsedkyní Rady ÚSTR Petruškou Šustrovou prezentována před volbou jako krizová manažerka,” dodala.

Situace v ÚSTRu se vyostřila loni na jaře, kdy byl odvolán někdejší šéf a současný ministr kultury Daniel Herman. Tehdy to spustilo slovní přestřelku mezi stranami ODS a ČSSD, které se navzájem obviňovaly z politického vlivu na ÚSTR. Kvůli Hermanovu sesazení také rezignovala například celá vědecká rada ústavu. Foglová následně provedla řadu sporných změn. Nyní ústavu šéfuje Zdeněk Hazdra. Činnost ÚSTRu rozděluje politiky i celou společnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…