Ministr Lipavský je znepokojen a vyzývá

24.12.2021 16:15 | Ze sítí

Znepokojení nad děním na Kubě po červencových tisícových protestech vyjadřuje český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Šéf české diplomacie kvůli událostem na ostrově v Karibiku kromě toho zveřejnil i jasné výzvy tamnímu režimu. „Vyzývám kubánskou vládu,“ pronesl Lipavský a jmenoval své požadavky. Mnozí se však podivují, že své výzvy hispanofonní zemi na sociálních sítích adresoval tamní vládě pouze v češtině.

Ministr Lipavský je znepokojen a vyzývá
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

Znepokojení šéfa české diplomacie pramení v zacházení s demonstranty na Kubě, o němž v posledních dnech velmi často informuje americká ambasáda v Havaně a náměstek ministra zahraničí pro záležitosti západní polokoule Bidenovy administrativy Brian A. Nichols.

Podle informací Spojených států měl ve čtvrtek kubánský režim v rámci „politicky motivovaných procesů“ odsoudit více než 90 Kubánců, kteří byli zadrženi v červenci při protivládních protestech.

„Od 13. prosince kubánský režim odsoudil více než 90 protestujících po celé Kubě. Svět vidí rozsah těchto nespravedlností: tresty až 25 let, podvodná obvinění s cílem umlčet a kruté podmínky ve vězení pro pokojné demonstranty,“ informoval o dění v karibské zemi americký diplomat.

Demonstrace se odehrály ve dnech 11. a 12. července v přibližně až 50 kubánských městech a lidé na nich žádali svobodu či varovaly režim, že jsou o hladu. Z tisíců protestujících Kubánců tamní režim pozatýkal podle exilových skupin přibližně 1270 lidí.

Podle Američanů jsou po červencových pokojných protestech zadržovány stovky demonstrantů a kubánský režim s nimi vede politicky motivované procesy, jež jsou „urážkou lidských práv Kubánců a jejich požadavků na svobodu“.

„Kubánští státní zástupci si vyrobili falešná nebo nespravedlivá obvinění, jakož je ‚pobuřování‘. Po pokojných demonstracích během 11. července se snaží umlčet disidenty, potlačit budoucí pokojné protesty a zastrašit kritiky režimu,“ uvedla též diplomacie Spojených států.

Že kubánská vláda vede procesy s protestujícími zrovna v období vánočních svátků, má být podle diplomatů zastírací taktika, aby si lidé „porušování lidských práv“ nevšimli.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…