Ministr Staněk dá filmovému festivalu v Karlových Varech 30 milionů

14.04.2019 22:16

Vláda má v programu pondělní schůze i státní dotaci pro filmový festival v Karlových Varech. Stejně jako v předchozím roce dostane prestižní filmová přehlídka 30 milionů korun, které poskytne jeden z dotačních programů Ministerstva kultury.

Ministr Staněk dá filmovému festivalu v Karlových Varech 30 milionů
Foto: Archiv zadavatele
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Informace o poskytnutí státní podpory festivalu je součástí materiálu Významné kulturní a sportovní akce s podporou státu, který předkládá Ministerstvo pro místní rozvoj. Zabývá se také podporou Moto GP Brno 2019, která činí 65 milionů korun.

Podle předkládací zprávy jde v obou případech o významné celospolečenské akce, které přispívají k budování dobrého jména země a stávají se ambasadory ČR v zahraniční. Mají také multiplikační efekty.

Podle Ministerstva pro místní rozvoj je uspořádání takových akcí náročné na zdroje, jednak personální a zejména finanční. Řada z akcí je ztrátová, přestože se na ně prodávají vstupenky. „Poskytnutá dotace přispívá k zajištění kvality programu a zachování akce i v dalších letech. Rozpočet významných akcí bývá sestavován jako vyrovnaný i se započtením dotace. Jejím poskytnutím není generován zisk pro organizátory,“ píše se ve zprávě.

Hlavním sponzorem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary byly po loňském odchodu generálního partnera EP Industries a internetový obchod Mall.cz, které jsou spojeny s podnikatelem Danielem Křetínským. Obě firmy přispěly zhruba 15 miliony korun.

ČEZ jako dlouholetý generální partner loni v březnu ukončil spolupráci s karlovarskou přehlídkou po 16 letech s odůvodněním, že musí šetřit. ČEZ dával v posledních letech karlovarskému festivalu téměř 20 milionů korun ročně, rozpočet akce se pohyboval kolem 135 milionů korun.

Loňského 53. ročníku se podle organizátorů zúčastnilo 13 080 akreditovaných návštěvníků, meziročně o pět procent méně. Z toho bylo 10 857 s festivalovými pasy, 403 filmových tvůrců, 1 190 filmových profesionálů a 630 novinářů. Během festivalu se uskutečnilo 501 filmových představení a prodalo se 140 135 vstupenek. Uvedeno bylo celkem 236 filmů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…