Ministři budou jednat o zlepšení přeshraničního spojení Česka a Slovenska

12.05.2016 6:35

Ministr dopravy Dan Ťok bude jednat se slovenským protějškem Romanem Brecelym o zlepšení přeshraničního spojení mezi Českem a Slovenskem. Na programu jednání je mimo jiné modernizace železničního spojení mezi Lanžhotem a Kúty a dále do Bratislavy a Štúrova. V automobilové dopravě se očekává přijetí dohody o propojení silnice I/11 vedoucí přes Ostravu, Český Těšín a Třinec s plánovanou rychlostní silnicí na slovenském území u obce Svrčinovec severně od Čadce.

Ministři budou jednat o zlepšení přeshraničního spojení Česka a Slovenska
Foto: Zlínský kraj
Popisek: Češi a Slováci se spolu setkali při Slavnostech bratrství

V železničním spojení existuje na trase do Lanžhotu a dále na Slovensko jediné slabé místo, kterým je most přes řeku Moravu. V současnosti se hledá technické řešení, jak most opravit, řekl ČTK mluvčí Správy železniční dopravní cesty Jakub Ptačinský. Zbytek železničního spojení se Slovenskem byl na české straně nedávno modernizován.

Kromě přeshraničního spojení mají oba ministři jednat o návazném spojení Kúty - Bratislava - Štúrovo, které chce Slovensko modernizovat na rychlost do 200 kilometrů v hodině. Trasa, která je součástí spojení mezi Prahou, Bratislavou a Budapeští tak bude navazovat na české železniční spojení, které je stavěné na provozní rychlost do 160 kilometrů v hodině.

Dalšími body jednání jsou plánovaná napojení dalších přeshraničních komunikací, například dálnice D49 Hulín - Horní Lideč - státní hranice, na kterou naváže slovenská rychlostní silnice R6 ve směru na Púchov, a tématu studie proveditelnosti železničního spojení v úseku Hranice na Moravě - Horní Lideč.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…