Miroslava Němcová: Házení lahví po Babišovi? Ti demonstranti byli frustrovaní

12.07.2018 12:31

Miroslavu Němcovou, poslankyni za ODS, zpovídala ČT24. Padaly otázky na demonstraci vně Sněmovny a na roli komunistů a ČSSD ve vládě. Němcová řekla, že demonstranti po Babišovi házeli lahve, protože byli frustrovaní, a že nevíme, co všechno komunisté za hlasování dostanou.

Miroslava Němcová: Házení lahví po Babišovi? Ti demonstranti byli frustrovaní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předání květin poslankyni Miroslavě Němcové jako výraz díků za její odvahu a postoj k inauguračnímu projevu prezidenta

První otázka se týkala toho, jak vnímala poslankyně demonstrace na Malostranském náměstí. Němcová řekla, že se spíše zajímala o to, co se dělo uvnitř. „Daly se čekat,“ myslela si Němcová o projevech nespokojenosti a je prý ráda, že veřejnosti není lhostejné, že se vracejí k moci komunisté. „Naprosto přirozený jev, když se společnost ozve,“ hodnotila konání demonstrace poslankyně.

Anketa

Máte radost, že vláda Andreje Babiše získala důvěru Poslanecké sněmovny?

83%
17%
hlasovalo: 13213 lidí

Když pak přišly na přetřes lahve vržené na premiéra České republiky, Němcová uvedla, že není zastáncem házení „čehokoliv na kohokoliv“ a připomněla další házecí incidenty, jako na Albertově, kdy byl terčem Miloš Zeman, a dále když se jím stal Jiří Paroubek. Ale dle slov Němcové: „Ti lidé byli frustrovaní, očekávali, že se alespoň sociální demokraté vzchopí a nepřipustí, aby vznikla takováhle vláda.“

Moderátor se ptal, zda házení lahví není devalvace protestu a jeho myšlenek. Podle Němcové není, setkala se prý jen s kultivovanými dámami, které s ní chtěly mluvit. Frustrované prý byly hlavně starší demonstrantky, které zažily život za komunismu, a nechtěly by něco takového „dopřát“ svým dětem.

Že jsou komunisté nebezpeční, o tom má poslankyně jasno. Komunisté nic nedávali zadarmo, můžeme se jen dohadovat, co vlastně chtěli, tvrdí Němcová. „To, co upekli, na světlo boží nemůže, protože by to Andrej Babiš těžko obhajoval před lidmi,“ vyjádřila se k dohodě, kterou Babiš uzavřel. Proto to musí zůstat tajné, myslí si Němcová. Komunisté prý zveřejnili jen část svých požadavků, a zbytek nezveřejní. Chtěli kontrolovat personální politiku a teď to mohou dělat, tvrdí poslankyně za ODS.

Závěrem se moderátor Němcové ptal, zda se sociální demokracie podílí na návratu komunistů k moci? Němcová si myslí, že jelikož je ve vládě, tak se podílí. Zaráží jí akorát míra alibismu. Podle ní: „ČSSD včera naprosto selhala, prohrála svojí budoucnost, odehrála hanebnou roli.“ Údajně opustili všechny podmínky, které měli, jako například nemít stíhaného premiéra nebo zabránit zvolení Tomia Okamury místopředsedou Sněmovny. Miroslava Němcová si myslí, že důvěrou práce ČSSD končí, čímž asi myslí, že ANO bude hlasovat pro své zákony s jinými stranami, než je ČSSD.

reklama

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…