Místopředseda představenstva ERB Bank Anton Sučkov: Odmítáme být vtahováni do politiky

02.02.2016 10:25

Evropsko-ruská banka působí na českém bankovním trhu od roku 2009. Hlavní obchodní strategií byla orientace na obchodní výměnu mezi Českou republikou a Ruskou federací. V loňském roce banka plánovaně změnila svůj název na ERB Bank. Místopředsedy představenstva Antona Sučkova jsme se zeptali na aktuální otázky spojené s činností banky v době, kdy stále platí sankce EU proti RF.

Místopředseda představenstva ERB Bank Anton Sučkov: Odmítáme být vtahováni do politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Trezor, ilustrační foto

Na jaké aktivity se ERB Banka zaměřuje?

Historicky se banka orientovala na podporu exportně-importních obchodů mezi ČR a RF, ale v souvislosti se stále platícími sankcemi EU vůči RF pozorujeme snížení objemu těchto obchodů. Banka proto musí nově diverzifikovat svoji činnost. Od loňského roku je auditorem banky společnost Deloitte, která je lídrem v této oblasti na českém bankovním trhu. Také s nimi intenzívně konzultujeme aktualizaci naší pětileté strategie. Na výsledném dokumentu se ještě pracuje, ale plánujeme jej dokončit a schválit ve velmi krátké době.

Jaké nové směry činnosti banky vidíte?

Podle mého, současná ekonomická situace dává impuls, aby banka rozvinula svoji činnost směrem k zemím Blízkého východu, Číny a také některých zemí SNS (Společenství nezávislých států, bývalé země SSSR). To je můj osobní názor a samozřejmě ostatní členové představenstva budou mít na tuto otázku svůj pohled. Intenzivně o tom diskutujeme, ale výsledné rozhodnutí učiníme až po ukončení společné práce se společností Deloitte.

Znamená to, že přestanete rozvíjet vaše obchody s Ruskem?

To rozhodně ne. Výhodou naší banky jen nejen možnost obsluhy našich klientů v ruštině, ale také schopnost poskytovat jiné služby týkající se ruských obchodů, například prověření kredibility obchodních partnerů, které nejsou dostupné v jiných bankách. Rusko zůstane i do budoucna ekonomickým partnerem ČR. Ale jak už jsem řekl, minimálně do ukončení sankcí, jsme nuceni hledat jiné, ekonomicky efektivnější zdroje našeho zisku.

Co můžete říci k tématu, jež otevřela nedávno MF Dnes, tedy o údajném financování evropských politických struktur skrze vaši banku?

Bohužel na základě tohoto článku byla navíc udělána reportáž v České televizi, kde také v této souvislosti zmiňovali naši banku. Je to nesmysl. ERB nikdy neposkytla žádný úvěr žádnému politickému subjektu. Je to zvláštní, ale v poslední době se objevilo několik pokusů zatáhnout ERB do politiky. Možná, že je to způsobeno nelehkou aktuální politickou situací mezi EU a Ruskem. Minulý týden tuto spekulaci banka oficiálně dementovala na svém webu. Rád bych zopakoval, že se zabýváme výhradně obchodními aktivitami a banka se nikdy neangažovala v žádných politických dějích, ani to neplánuje. Naopak banka připravuje právní kroky na ochranu svého jména a pověsti.

V médiích se také objevily spekulace o spojení banky se strukturami pana Timčenka. Existují takové vazby?

To je hra se slovy. Souvisí to s tím, že akcionář naší banky pan Popov byl v 90. letech minulého století jedním z akcionářů společnosti Strojtransgaz (STG). Právě výnos z prodeje své účasti v této společnosti investoval do založení ERB Banky, což podrobně prověřovaly různé služby v EU při žádosti o získání bankovní licence. A pokud vím, tak právě strukturám pana Timčenka byly tyto akcie STG prodány. Od těch dob nemá pan Popov žádné vztahy s STG nebo jinými strukturami pana Timčenka. Podobné spekulace nejsou nic jiného než snaha propojit historii naší banky s politikou.

Očekáváte nějaké dopady těchto mediálních spekulací?

Pevně věříme, že nebudou. Poslední rok a půl velmi aktivně spolupracujeme s regulátorem. Nedávno u nás ukončil plánovanou dohlídku na místě, která se provádí ve všech bankách zhruba každých 5 let. Očekáváme profesionální přístup ze strany ČNB a velmi bychom chtěli, aby činnost banky posuzovala výhradně z ekonomického pohledu. Za poslední dobu se banka významně proměnila – prakticky kompletně se obměnil tým vrcholových manažerů, banka má dostatečnou zásobu likvidity, kterou plánujeme rozmístit po přijetí nové strategie. Také jsme na začátku roku 2016 přestěhovali svoji pobočku v Karlových Varech do nových prostor. Nyní je na Ondřejské ulici pár kroků od kolonády.

Velkou část svého života jste prožil ve Velké Británii. Jak na vás působil přechod do Prahy?

Ano, je pravda, že do příchodu do Prahy jsem téměř 15 let žil v Anglii a Walesu. Po studiích na univerzitě v Cardiffu a aspirantuře na Cass Business School jsem pracoval v McKinsey & Company. To byly velmi významné zkušenosti pro start mé profesní kariéry. Praha je město, kde se propojuje bohatá historie a kulturní dědictví s rozvinutým obchodním prostředím. Podle tempa růstu je ČR dokonce na druhém místě v rámci EU. Samozřejmě život v Londýně nebo Moskvě je jiný. V Praze je více rytmický, lidé jsou zvyklí více předem plánovat a je méně nepředvídaného. Na to jsem si musel zvyknout. Například jsem nechápal, že se mohu s někým domluvit na něčem, co se má stát za měsíc. Ale tento přístup má i své výhody. Dnes je pro mě Praha útulné město, kde jsem velmi rychle mohl najít společný jazyk s lidmi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …