Musk: Vyhodili vás z práce za psaní na Twitter? Zaplatím vám soudy

07.08.2023 14:36 | Monitoring

Miliardář a majitel Twitteru Elon Musk prohlásil, že zaplatí jakékoliv výdaje za právní služby všem, kteří čelili nespravedlnostem ve svém zaměstnání kvůli svým příspěvkům na Twitter. Musk tak nadále pokračuje ve svém boji za sociální síť, kde lidé mohou svobodně říkat své názory.

Musk: Vyhodili vás z práce za psaní na Twitter? Zaplatím vám soudy
Foto: Repro Youtube
Popisek: Miliardář a zakladatel společnosti Tesla Elon Musk

Elon Musk po loňském převzetí Twitteru ihned vyhlásil, že chce z této sociální sítě vytvořit platformu, kde mohou lidé svobodně psát své názory bez jakékoliv moderace. Tím se Twitter odlišuje od ostatních technologických gigantů jako Facebook nebo Google, kde je naopak „škodlivý“ obsah stále více postihován. Twitter mimo jiné odešel z dobrovolného kodexu o dezinformacích, což se nelíbí Evropské komisi, která Muskovi vzkázala, že Twitter může dostat v zemích EU stopku.

Ve Spojených státech se mezitím od převzetí Twitteru Elonem Muskem do médií dostává stále více informací o tom, jak Twitter v minulosti přistupoval ke snižování dosahu některých názorů a k cenzurování obsahu týkajícího se například skandálů Huntera Bidena, syna prezidenta USA, či Covidu-19. Na potlačování některých názorů se měly podílet i mnohé americké instituce včetně Bílého domu

Twitter podle investigativních novinářů dlouhá léta budoval systém, prostřednictvím kterého se snažil snížit dosah některých komentářů a obsahu, zejména od osobností, které kritizovaly názory novodobých liberálů a konzervativců.

Společnost pro obranu svobody projevu nyní upozornila na novou Muskovu výzvu veřejnosti, že zaplatí za právní služby každému, kdo kvůli svým aktivitám na této sociální síti čelil problémům v práci.

„Pokud s vámi zaměstnavatel jednal nespravedlivě kvůli tomu, že jste něco zveřejnili nebo se vám něco líbilo na této platformě, uhradíme vám účet za právní služby. Bez omezení. Dejte nám prosím vědět,“ odpálil Musk bombu na svém oficiálním účtu twitteru, který přejmenoval na X. Takových případů přitom může být obrovské množství.

 

 

„A nebudeme se jen soudit, bude to extrémně hlasité a půjdeme i po představenstvech společností,“ uvedl Musk podle informací agentury Reuters v reakci na příspěvek o tom, že nic nezmění chování v USA rychleji než hrozba žalobou.

Společnost na obranu svobody projevu založili v roce 2021 herní vývojář Dan Vávra, komentátor Marian Kechlibar a Vlastimil Veselý, který se stal ředitelem spolku. Cílem SOSP je upozorňovat na rostoucí nesvobodu projevu a prosazování jediného platného názoru jak v mediálním, tak politickém prostoru.

Iniciativu podle Veselého dokonce mnozí přirovnávají k Chartě 77. „Je vidět, že jsou lidé z aktuální situace tolik frustrováni, že se objevují přirovnání k Několika větám, k situaci, která byla před rokem 1989, k Chartě 77. Chraň bůh, že bych to chtěl srovnávat s tím, co dělala Charta 77, doufám, že tak špatně na tom tady ještě nejsme, ale už to, že nemálo lidí to s tím spojuje a má tam tuto paralelu, je docela hrozivý vykřičník pro společnost, ve které jsme,“ uvedl Veselý v rozhovoru pro Rádio Universum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Elon je prostě frajer, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 07.08.2023 15:12:55
který tímto dává jasně najevo, že ač miliardář, nepočítá se k té demokratické liberální "elitě" ani k Deep State.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …