Muslimové vymlátili McDonald's. Dával v Izraeli vojákům jídlo zdarma

20.10.2023 10:20

Kvůli válce v Izraeli, kde armáda židovského státu odpovídá na agresi palestinského Hamásu, to vře i v sousedním Libanonu. V oné zemi byla zdemolována restaurace McDonald's, jen za to, že řetězec McDonald's v Izraeli poskytoval vojákům jídlo se slevou, případně zdarma.

Muslimové vymlátili McDonald's. Dával v Izraeli vojákům jídlo zdarma
Foto: Screen X Plaestine Online
Popisek: Útok na McDonald´s v Libanonu

Na Blízkém východě houstne napětí. V Izraeli teče krev. Jak na straně židovského státu, tak na straně Palestinců narůstají počty mrtvých i zraněných. Napjatá atmosféra však panuje i v sousedním Libanonu. Izraelský McDonald's se rozhodl podpořit vojáky, ale i nemocnice a obyčejné lidi a poskytnout jim v průběhu války s Hamásem jídlo. V sousedním Libanonu za to tvrdě zaplatila jedna ze zdejších restaurací McDonald's.

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí

„Dav demonstrantů v Libanonu ‚zničil‘ místní restauraci McDonald's, podle příspěvku na sociálních sítích – poté, co pobočky McDonald's v Izraeli oznámily, že darují tisíce jídel izraelským obranným silám a izraelským nemocnicím a obyvatelům uprostřed rozšiřující se války s Gazou,“ napsal server New York Post. Šlo o McDonald's v Sidónu v Libanonu. V Libanonu kde sídlí Hizballáh, Íránem podporovaná teroristická skupina, která vyjádřila podporu útokům Hamásu na Izrael.

Sidón, nebo také Saïda, je třetí největší město v Libanonu a dnes je hlavním městem Jižního gubernátu. Město leží na středomořském pobřeží, asi čtyřicet kilometrů severně od Tyru a čtyřicet kilometrů jižně od libanonského hlavního města Bejrútu. Jméno města znamená rybolov. Žije tu asi 200 tisíc obyvatel.

Příspěvek na sociální síti X, obsahoval video neukázněného davu před McDonald's v Sidónu v Libanonu, kde sídlí Hizballáh, Íránem podporovaná teroristická skupina, která vyjádřila podporu útokům Hamásu na Izrael.

 

 

„Zdá se, že davu unikla skutečnost, že pobočky McDonald's v Izraeli vlastní a provozuje McDonald's Israel, místní franšízant, na rozdíl od McDonald's sídlícího v Chicagu. Ve skutečnosti franšízanti McDonald's ve čtyřech arabských státech – ve Spojených arabských emirátech, Království Saúdské Arábie, Kataru a Ománu – oznámili svou podporu Palestincům,“ napsal server New York Post.

Násilné záběry se objevily poté, co McDonald's Israel zveřejnil na svém instagramu, že daroval a nadále bude dávat desítky tisíc jídel jednotkám ozbrojených sil Izraele, policii, nemocnicím i obyvatelům.

„Pokračujeme v darování tisíců jídel denně našim silám po celé zemi. Kromě 50% slevy vojákům a bezpečnostním složkám, kteří docházejí na naše pobočky,“ zaznělo ze strany McDonaldu.

Není přitom bez zajímavosti, že McDonald's v jižní Africe se distancoval od akcí na podporu izraelských vojáků. Jihoafrický McDonald's zdůraznil, že s podobnými akcemi nemá nic společného.

V úterý společnost McDonald's South Africa vydala podle serveru The Citizen prohlášení, že se jedná o místní podnik s plným vlastnictvím a provozem pod dohledem místního managementu.

„Nejsme spojeni s operacemi McDonald's v Izraeli, což je místní izraelský podnik,“ uvedl místní management franšízy. „McDonald's v Izraeli funguje jako samostatný subjekt od McDonald's South Africa a činí svá vlastní obchodní a komunikační rozhodnutí nezávisle na našem podnikání v jižní Africe.“

O dva dny později McDonald's Omán rozšířil finanční podporu pro obyvatele Gazy.

„S potěšením oznamujeme, že McDonald's Oman daroval 100 000 dolarů na pomoc lidem v Gaze v koordinaci s příslušnými oficiálními úřady,“ uvedl McDonald's Oman v prohlášení na sociální síti X.

Server Hindustan Times upozornil, že stránky McDonald's Israel byly na sociálních sítích X a Instagram pozastaveny. Pákistánem se šíří výzva na bojkot McDonaldu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Libanon byl kdysi perla něco jak Švýcarsko pustili si tam muslimy a tak dopadli !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekarelhrabě , 20.10.2023 13:08:58
Německu, Italii, Francii, Belgii ,Dánsku, Švédsku ,Norsku a Řecku je pustili a dopadnou stejně !! ASI nás zachrání zavřít hranice s Německem a Rakouském jinak dopadneme podobně !!

|  5 |  1

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …