My s Gazpromem jednat musíme. Bulharsko v ohni, západní tisk se bojí

25.08.2022 12:35

V Bulharsku houstne napětí. Vláda nakloněná Ukrajině padla a dočasný kabinet by rád obnovil jednání s ruským Gazpromem o dodávkách plynu. Bulharsko podle členů přechodné vlády vlastně nemá jinou možnost. Server Politico.eu k tomu napsal, že vláda v Sofii, vláda členského státu NATO a EU, „opět začala sklouzávat na ruskou oběžnou dráhu". Přechodná bulharská vláda však hlásí do světa, že jen nechce nechat lidi v zimě mrznout.

My s Gazpromem jednat musíme. Bulharsko v ohni, západní tisk se bojí
Foto: archiv
Popisek: Bulharsko - státní vlajka

Bulharsko prochází politickou krizí, nastupuje přechodná vláda a server Politico.eu upozorňuje, že s touto vládou se může členská země EU vrátit na ruskou orbitu, pokud jde o závislost země na ruském plynu. Vláda v Sofii totiž uvažuje o podepsání plynového kontaktu s ruským energetickým gigantem Gazprom.

„Netrvalo dlouho a Bulharsko začalo opět sklouzávat na ruskou oběžnou dráhu - zejména pokud jde o zapeklitou otázku závislosti na plynu. Dočasná vláda, která se tento měsíc ujala moci, vyvolává obavy, že se Sofie po nedávné snaze vymanit se ze závislosti na Rusku a obnovit tradičně přátelštější přístup balkánské země ke Kremlu vrátí k nákupu energetických dodávek od moskevského exportního monopolu Gazprom,“ napsal server.

Během pár měsíců tak Bulharsko může projít velkou proměnou. Expremiér Kiril Petkov, kterému parlament vyslovil v červnu nedůvěru, dával výrazně najevo, že v případě ruské invaze na Ukrajinu on stojí jasně na straně Ukrajiny. Nechal ze země vykázat na 70 ruských diplomatů a špionů a snažil se najít alternativní cesty dodávek plynu do země, především přes jižního souseda - Řecko.

Předčasné volby v zemi proběhnou 2. října. a prozatímní vláda jmenovaná prezidentem Rumenem Radevem hledá cesty, jak získat více plynu z Ruska. Radev je bulharský politik navržený ještě Socialistickou stranou, tedy nástupkyní bulharských komunistů, a pokud jde o ruský vpád na Ukrajinu, prezident sice válku odsoudil, ale postavil se proti poskytování vojenské pomoci Ukrajině a v minulosti už poloostrov Krym otevřeně označil za ruské území.

Ministr energetiky Rossen Hristov podle serveru Politico prohlásil, že Bulharsko nemá jinou možnost než obnovit jednání s Gazpromem. Ruský energetický gigant v dubnu dodávky do Bulharska zcela zastavil. Stejně tak do Polska. Do dubna získávalo Bulharsko 90 procent zemního plynu z Ruska.

„Jednání s Gazpromem o obnovení dodávek jsou nevyhnutelná,“ řekl Hristov novinářům v Sofii. A jedním dechem obvinil bývalý Petkovův kabinet, že zhoršil vztahy s Moskvou a budoucí jednání „velmi ztížil“. „Nemyslete si, že stačí Gazpromu zazvonit a toky se obnoví,“ dodal.

Hristov také přislíbil, že přechodná vláda nebude uzavírat dlouhodobé smlouvy, ale jedním dechem dodal, že on rozhodně nebude tím ministrem, který by nechal lidi v zimě mrznout a pokud nebude zbytí, pokusí se sehnat plyn i od Gazpromu.

Podle agentury Reuters se Hristov zaštiťoval také nutností udržet při životě bulharský průmysl.

„Vzhledem k požadavkům podnikatelů a odborů jsou ve skutečnosti jednání s Gazpromem o obnovení dodávek nevyhnutelná," řekl Hristov novinářům.

Hristovovo prohlášení přišlo den poté, co ruská velvyslankyně v Bulharsku Eleonora Mitrofanova uvedla, že platby za dodávky plynu by měly být vypořádány pouze v rublech a že neočekává, že by při obnovení dodávek do Bulharska, pokud projeví potřebnou „politickou vůli", vznikly nějaké problémy.

Daniel Smilov, politický analytik z Centra liberálních strategií, však upozornil, že ruský Gazprom je v současné situaci velmi nespolehlivým partnerem, který kdykoliv může dodávky plynu do Bulharska z nenadání opět zarazit.

Přechodná vláda navíc podle serveru hledá důvody, proč nepropojovat bulharskou energetickou strukturu s tou řeckou, o což usiloval bývalý premiér Petkov ve snaze získat např. LNG z řeckých přístavních terminálů. Přechodná vláda odmítá, že by propojení Bulharska s Řeckem ve věci plynárenské soustavy zdržovala, ale vychází z toho, že se Bulharsko momentálně nachází v zoufalé situaci.

Smilov si v souvislosti s nástupem přechodné vlády položil také otázku, zda se do země vrátí před časem vykázaní ruští špioni a diplomaté.

Agentura Reuters také upozornila, že v současné době země, která potřebuje asi 3 miliardy metrů krychlových plynu ročně, dostává 1 miliardu metrů krychlových ročně z Ázerbájdžánu a zbytek nakupuje na trhu, kde ceny plynu stále prudce rostou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…