Na Hradě chtějí řešit prezidentovu popularitu. Jenže se prý do krve hádají, jak na to

16.12.2014 8:15

Prezident Miloš Zeman chce bojovat s klesající popularitou. Hospodářské noviny zjistily, že na Hradě začíná vznikat koncepce, jak vrátit prezidentovi jeho oblibu. Má stát především na otevřenějším vysvětlování prezidentských kroků.

Na Hradě chtějí řešit prezidentovu popularitu. Jenže se prý do krve hádají, jak na to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Průzkumy nepřeceňujeme, ale panu prezidentovi není lhostejné, že podle nich ztrácí důvěru české veřejnosti,“ uvedl Hynek Kmoníček, šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře. Jako základ změny vidí lepší komunikaci prezidenta a jeho týmu navenek. „Budeme se muset zamyslet nad komunikační strategií, aby prezident opravdu dokonale a přesně vysvětloval, proč co dělá,“ uvedl dále Kmoníček.

Nejsou to prý pouze sliby. Hospodářské noviny zjistily, že analytický odbor prezidentské kanceláře již vypracovává koncept, jak by nová komunikační strategie Hradu mohla vypadat. Paralelně s tím o věci diskutuje sám prezident s kroužkem svých nejbližších spolupracovníků.

Hrad podle HN kvůli tomu oprášil spolupráci s Romanem Liptákem, uznávaným expertem ze Slovenska, který Zemanovi radil již v předvolební kampani. „Pokles důvěry je téma, které mě zajímá,“ uvedl k tomu stručně sám Lipták.

Nedůvěra a intriky na Hradě?

Hospodářské noviny poznamenávají, že kvalitní myšlenky ještě na Hradě nezaručují úspěch. Okolí prezidenta je prý totiž prolezlé intrikami, jeho nejbližší spolupracovníci si navzájem nevěří, a i dobrý nápad prý často vyvolává nevraživost a dotazy, co tím dotyčný sleduje.

Například kancléř Vratislav Mynář prý dlouhodobě usiluje o zrušení celého analytického odboru, dodávajícího prezidentovi podklady. Naposledy jej z pozice pána hradního rozpočtu přinutil propustit čtyři členy týmu analytiků. Mynář sám prý rady analytiků neuznává a jako recept na návrat popularity vidí ještě intenzívnější cestování prezidenta po regionech.

Zemanovi rádci navíc prý kolem prezidenta utvořili neprostupnou zeď, která brání jakýmkoliv postřehům zvenku. Ani prezidentovi dlouholetí přátelé jako František Ringo Čech podle HN nemají šanci se k němu dostat.

Komentátorka HN Julie Hrstková pak v redakčním komentáři poznamenala, že prezident nemusí utrácet za drahé poradce, aby zjistil to, co ví každý: „I bez odborníků na komunikaci je zřejmé, že Miloši Zemanovi stačí, když ubere na silných výrazech a na chvíli nebude dělat pokud možno vbec nic. A rázem se jeho popularita zdvojnásobí,“ doporučuje redaktorka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …