Na Jakuba Železného vyskočil Turek. Tak začal taky vyskakovat

14.06.2024 13:24 | Monitoring

Nové číslo časopisu Reflex vyvolalo pozornost díky obálce, na které je zobrazen Filip Turek ve vojenské uniformě. Turek, který se před volbami do Evropského parlamentu dostal do sporu kvůli obviněním z nacismu, se obálce vysmál. Kriticky se k ní vyjádřil bývalý moderátor ČT Jakub Železný, kterému na obálce chybí hákový kříž. Vzhledem k Turkově minulosti mu tak přijde Turkovo vyobrazení až moc mírné.

Na Jakuba Železného vyskočil Turek. Tak začal taky vyskakovat
Foto: Screen ČT24
Popisek: Předvolební debata z Prahy pod taktovkou Jakuba Železného

Od včerejšího dne je v prodeji nové číslo časopisu Reflex. Jeho šéfredaktor Martin Bartkovský na sociální síti X představil obálku časopisu. „Jsem také člověk, co vyrostl na České sodě. A mám velmi černý humor. Kromě toho jsem ale vyrostl v 90. letech v Sudetech, takže poznám nácka, když ho vidím,“ uvedl Bartkovský. Bartkovský v novém čísle avizoval také analýzu hlasů z eurovoleb, čemuž odpovídá i tučný nápis verzálkami „VOLEBNÍ BLITZKRIEG“.

Obálce Reflexu dominuje Filip Turek ve vojenské uniformě s několika odznáčky. Mezi nimi například i jeden s logem z filmu Auta s motivem Bleska McQueena – pravděpodobně humorný odkaz na Turkovu zálibu v automobilech i na předvolební kampaň do voleb do Evropského parlamentu, kdy se vyslovoval proti zákazu automobilů se spalovacím motorem do roku 2035.

Turek samotný se obálce na X vysmál.

Coby nacistu se ho týden před volbami snažilo vykreslit předně hnutí STAN. Vše začalo debatou na CNN Prima NEWS, kde Danuše Nerudová upozornila na jednu ze starších fotografiích Turka na sociálních sítích, v jejímž pozadí stojí svícen s hákovým křížem. V rozhovoru Turek přiznal, že má doma v rámci své kolekce starožitných věcí i dýku SS. V médiích a na sociálních sítích se poté vedly diskuse, zda je, nebo není Filip Turek nacistou.

Internetem začaly kolovat i další starší fotografie, na kterých Turek užíval nacistické symboliky či jména Adolfa Hitlera. Fotografií, na které je zobrazen se zdviženou pravicí, se zabývala i policie.

Po volbách, které pro Turka a koalici hnutí Přísaha a Motoristé sobě skončily úspěchem, byl Turek spolu s Alexandrem Vondrou hostem pořadu 360°, během kterého se od nacistické symboliky distancoval s tím, že to byly „chyby mládí“ a „chyba brutálního humoru“.

I přes to, že Turek zdůraznil, že by si za toto své dřívější chování nafackoval, si český novinář a bývalý moderátor České televize Jakub Železný na X postěžoval, že na obálce Reflexu chybí hákový kříž.

Železný na to, že Turek, který podle něj hajluje a sbírá nacistické relikvie, by se neměl hněvat na tuto obálku, protože je relativně mírná v porovnání s jeho skutečným chováním. „On přece může všechno: hajlovat, sbírat nacistické relikvie… a Reflex mu udělá tak krotkou obálku! Bez hákového kříže! Pan poslanec ho má doma, tak by se nemohl hněvat,“ napsal Železný na X.

Bývalý moderátor ČT se stáhnul z televizních obrazovek loni v prosinci. Uvedl tehdy, že jeho odchod je primárně zdravotní otázkou. Odchodu také předcházel incident, který se odehrál v březnu 2023, kdy městská policie zveřejnila záznam konfliktu se špatně parkujícím řidičem na Václavském náměstí; později se ukázalo, že je to právě Jakub Železný.

Železný tehdy neohleduplně zaparkoval na přechodu a následně se hádal s městskými strážníky. Během celého zákroku byl Železný poněkud konfliktní a stěžoval si, že je strážník arogantní. „Já jsem neparkoval na přechodu, já jsem stál tady, měl jsem velmi důležitou věc a chtěl jsem za minutu odjet. A váš kolega, jak se choval. Já jsem neparkoval na přechodu,“ argumentoval novinář.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Vaše platy a náhrady

Dobrý den, mám toho na srdci více. Jednak nechápu, proč by měli politici brát tak vysoké platy? Podle mě by byl adekvátní maximálně tak dvojnásobek průměrné mzdy, možná byste se pak i víc snažili, aby mzda lidí rostla. Taky nechápu, proč by se měl neustále zvyšovat? Proč ne třeba jednou za 5 let o n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Železný by měl pokračovat v rekonvalescenci ducha, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 14.06.2024 14:44:29
a do té doby držet hubu. Věc je jednoduchá. Jste-li numismatik a sbíráte mince a bankovky Československé republiky od r. 1918 - 2024, nevyhnete se říšské marce, která tu platila za dob autonomního (Pekarová) Protektorátu. Nebo si snad někdo myslí, že von Neurath tu platil v německých obchodech v korunách? Dle Železného máte dvě možnosti, buďto ji do sbírky nezařadíte (potom je bezcenná, protože je nekompletní) nebo ji zařadíte a jste v tu ránu nácek, protože sbíráte válečné německé bankovky. Kdo dělá modely letadel II. světové, lepí lavočkiny, kukuruzniky, spitfiry, liberátory, mustangy, ovšem přidá-li messerschmitty nebo focke wulfy, určitě inklinuje dle opět Železného, Vondry a podobných vyšinutců k hitlerovské ideologii. No a kdo sbírá militárie, odznaky, medaile IIsv., bajonety, historickou výstroj tak to je URČITĚ !!!! nácek. Je na čase s tím blbnutím přestat. Jste směšní a nechutní. Sběratel je prostě sběratel něčeho a nepodléhá ŽÁDNÉ ideologii. Je možné, že, obluzen, volí i třeba SPOLU. Začíná to tu být jak za Stalina, věcem se dávají úplně jiné významy. To nebylo ani za socialismu, takové pokřivené výklady.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Plánovitý úpadek vyučuje i „Fialova“ škola. A ještě dotuje

6:02 Plánovitý úpadek vyučuje i „Fialova“ škola. A ještě dotuje

Téma nerůstu se v poslední době řeší nejen na přednáškách pro mladé zájemce z řad veřejnosti, ale pr…