Na benzínce za hranicí: Celá fronta mluví česky. Na cigaretách se šetří tisíce

10.02.2023 8:20 | Reportáž

Po dalším zvýšení cen pohonných hmot v České republice se výhodnost naplnění nádrží v Polsku snížila. Co se ale opravdu vyplatí u sousedů nakupovat, jsou cigarety. Benzínky a krámky za hranicemi využívají Češi k nákupu celých kartonů cigaret. Mají proč, cena za krabičku je levnější až o třetinu.

Na benzínce za hranicí: Celá fronta mluví česky. Na cigaretách se šetří tisíce
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Čerpací stanice v Polsku

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30582 lidí

Přestože stanice Orlen v Polsku nabízí ještě o malinko levnější cenu než v říjnu loňského roku, rozdíl není tak vysoký jako tehdy. Litr Natural 95 zde stojí v přepočtu 35 korun (kurz polský zlotý 5,2), tedy o tři koruny méně, než v Čechách, kde se cena pohybuje průměrně kolem 38 korun. Stejně stojí i nafta, tu mají ale v Polsku za téměř stejnou cenu, pro její nákup se tedy vyjet k sousedům nevyplatí.

Avšak menší rozdíly v cenách benzínu narostou na významnosti, pokud návštěvníci kombinují nákup plné automobilové nádrže s nákupem cigaret. A je o ně zájem, jak se redakce za hranicemi přesvědčila. Hned na první čerpací stanici vytvořili frontu v malém prostoru Češi, kteří přijeli právě pro cigarety. Muž u pokladny měl hned tři kartony Lucky Strike. Zatímco v Čechách stojí téměř 140 korun, v Polsku kolem 18 zlotých – tedy zhruba 96 korun. Na třech kartonech o 30 kusech cigaretových krabiček tak ušetří přes 1200 korun. Není proto divu, že se často přátelé domlouvají spolu a jezdí pro tabákové výrobky do Polska. Často se složí i na cestu. „Jsme tři a střídáme se. I když už to máme k hranicím kousek dál, asi 60 kilometrů, rozhodně ušetříme,“ řekl Martin z Nové Paky, který podobné cesty s kamarády podniká už roky.

Češi daní cigarety dvakrát

Jak je možné, že Poláci mají cigarety o tolik levnější? Podle ekonomky Hany Lipovské je to především ohromnými daněmi na tabákové výrobky. „Platí se takzvaná daň z daně, kdy se uvaluje DPH a zároveň spotřební daň. Avšak DPH se platí až z ceny cigaret navýšené právě o spotřební daň. Pokud jsou tedy výrobní náklady na krabičku přibližně 20 až 30 korun, tak my navýšíme cenu o spotřební daň a pak ještě o DPH. Vzhledem k tomu, že Polsko má jiné DPH než my, projevuje se to negativně na našem rozpočtu,“ vysvětlila. Negativní dopad na státní kasu se podle ní projevil už za leden letošního roku.

„Vybraná spotřební daň u tabákových výrobků klesla jen za měsíc leden o 700 milionů korun oproti loňskému roku. Jak je to možné? Jedna z věcí je problém ve spotřební dani, protože čeští spotřebitelné začali přecházet na alternativy k tabákovým výrobkům, na které se tento daňový systém nevztahuje, a to jsou elektronické cigarety a podobně,“ popsala Lipovská s tím, že v České republice se vede dlouholetý boj už od dob ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, zda mají spotřební daně na tabákové výrobky sloužit k ochraně zdraví uživatelů, což nepovažuje za rozumnou politiku. Stejně si uživatel koupí cigarety jinde, navíc se patrně silně pašuje. Ekonomka také podotkla, že pak je plánované nakupování cigaret v Polsku v podstatě přirozené.

Hana Lipovská rovněž upozornila, že český systém danění a skládání daně spotřební s DPH je opravdu extrémně složitý. Daně tvoří prý až 75 procent ceny cigaret. „V tom jsme vázáni Evropskou unií, ale my jsme výrazně aktivnější. V rámci Evropské unie bychom mohli být levnější a takhle nám unikají peníze. Začalo to už před covidem a nyní to pokračuje. Fakticky nám utíkají stovky milionů korun měsíčně, takže ročně může jít hypoteticky o menší miliardy, a to už je pro rozpočet opravdu významné,“ varovala.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Prasácká privatizace Českých rafinerií , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseopdns , 10.02.2023 9:39:21
Polskému státnímu Orlenu může za to že je v Polsku levnější benzín vyrobený v Česku. A co se týká potravin tak by bylo třeba aby Čeští farmáři vytvářeli prodejní družstevní obchody v Polsku je to Bědronka

|  5 |  0

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…