Na co to Rakušan kývl? Okamura bude mít munici. Již brzy

22.02.2022 14:30

Již třetího března se má řešit, jak bude v praxi vypadat „povinná solidarita“ ve společné migrační politice EU. Ttřetího února totiž na neformálním jednání dle serveru Euractiv všichni ministři vnitra s tímto principem souhlasili. A to včetně Víta Rakušana, který na jednání podle fotografií byl. Všeobecnou podporou se ohání jak francouzský ministr vnitra, tak eurokomisařka Johanssonová, která má migraci na starosti. Podle tohoto principu by Česko buď muselo přijímat migranty, nebo platit těm, co tak dělají. Nebo strážit hranice EU.

Na co to Rakušan kývl? Okamura bude mít munici. Již brzy
Foto: Repro Evropská komise
Popisek: Český ministr vnitra Vít Rakušan na setkání ministrů vnitra EU

Anketa

Vyeskaluje nová situace kolem Donbasu do konfliktu evropského formátu?

6%
91%
hlasovalo: 8717 lidí
Únor se pomalu, ale jistě chýlí ke konci. Na začátku března má přitom podle zpravodajského serveru Euractiv dojít k důležitému jednání, které se týká principů přerozdělování migrantů v Evropě. Již třetího února dle serveru proběhlo neformální setkání ministrů vnitra, na kterém prý všichni ministři vnitra vyjádřili souhlas s principem „povinné solidarity“, uvedl francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. To by tedy znamenalo, že s tímto principem souhlasil i český ministr vnitra Vít Rakušan. Který se podle fotografie tohoto jednání zúčastnil.

Fotografie zúčastněných ministrů vnitra - Rakušan v první řadě třetí zleva
Zdroj: Evropská komise

Myšlenku, že by členské státy měly buď přijímat migranty, nebo přispívat těm státům, které tak učiní, si vzala za svou Francie. „Všichni se shodli, že určitá míra zodpovědnosti je důležitá, stejně jako nějaká míra povinné solidarity,“ uvedl francouzský ministr a upřesnil, že tato povinná solidarita „nebude dobrovolná“.

„Pokud se nebude přerozdělovat, tak to znamená velkou finanční podporu,“ uvedl dle Euractivu a dodal, že v otázce přerozdělování je třeba „více solidarity“. Jak tato solidarita bude vypadat v praxi se rozhodne na jednání 3. března, i když prý tento postup všechny země (tedy včetně Česka) v principu podporují. Ylva Johanssonová, evropská komisařka pro vnitřní záležitosti, také prohlašuje, že má „tu nejvyšší míru podpory od členských států“ a že atmosféra na jednání byla velice pozitivní.

S francouzskou pozicí se dle Euractivu shoduje i Německo, i když je prý ochotné ke kompromisům, například že by země neochotné k přijímání migrantů byly více aktivní v oblasti ochrany hranic. A také by rádo oživilo „koalici ochotných“, tedy zemí svolných přijímat migranty. „Ovšem je jasné, že žádný stát EU nemůže zůstat mimo společnou migrační politiku, protože podepsali dohody,“ míní Lars Castelluci, poslanec německé vládní SPD, který má na starosti téma migrace.

Jak ovšem server zjistil, ostatní členské státy příliš nadšené nejsou a veřejná debata o společné migrační politice proběhla pouze v Rakousku. A ministři vnitra, které se Euractivu podařilo kontaktovat, prý o německém návrhu ve svých zemích nejednali. Dle německého ministra vnitra je momentálně 12 zemí ochotných přijímat migranty. Ale nejmenoval, které to jsou. Dle informací Euractivu je toto číslo poněkud nadsazené, tudíž se teprve ukáže, jak bude vyjednávání o „povinné solidaritě“ vypadat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…