Na hypotéku prostě mít nebudete. Iluze jsou pryč. Kdyby jen v Česku…

03.11.2023 12:15 | Monitoring

Pokud si někdo myslel, že se bytová krize pomalu chýlí ke konci, tak by se podle agentury Bloomberg měl zamyslet ještě jednou. Týká se to prý především lidí žijících v bohatších zemích, jako je Německo. Svou roli tu hraje i migrace. Ekonom Lukáš Kovanda dává agentuře za pravdu.

Na hypotéku prostě mít nebudete. Iluze jsou pryč. Kdyby jen v Česku…
Foto: M&K Real Estate
Popisek: Čakovický park - projekt Slunečnice

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38499 lidí
Sháníte bydlení? Pro sebe či pro své takřka dostudované děti? Tak byste měli zpozornět. Agentura Bloomberg tvrdí, že pořádná bytová krize je teprve na počátku. Své o tom vědí Milena a Manuel, kteří si v Německu chtějí vzít hypotéku. Během vyčkávání zjistili, že za 16 měsíců se rapidně změnily podmínky.

„Během 16měsíčního čekání na povolení se sazby hypoték ztrojnásobily a jejich stavební náklady vzrostly o 85 000 EUR (90 000 USD). Pár … čelil skutečnosti, že jejich sen o vybudování vlastního domu se zhroutil jako součást nejhorší stavební krize v Evropě za poslední desetiletí. Podobné boje se odehrávají na velké části kontinentu. Obytné budovy se propadly, jak rostou náklady, zatímco pomalá byrokracie a stále přísnější předpisy o energetické účinnosti přispívají k protivětru. Vzhledem k tomu, že bydlení je již tak napjaté, hrozí, že situace zatíží růst a dále podpoří politické napětí, protože nedostatek tlačí stále více voličů,“ napsala agentura.

Zmíněný německý pár má dva příjmy, stabilní pracovní podmínky, ale ani tak nevidí jako reálné, že by dosáhli na vlastní bydlení.

„Nejhůře postižené země patří k nejbohatším. Počet nových stavebních povolení v Německu klesl v prvním pololetí o více než 27 %. Povolení ve Francii do července klesla o 28 % a očekává se, že výstavba domů ve Spojeném království letos klesne o více než 25 %. Švédsko zažívá nejhorší propad od krize v 90. letech 20. století, přičemž stavební sazby představují méně než třetinu toho, co je považováno za nezbytné, aby udrželo krok s poptávkou. Pokles se týká rodinných domů,“ rozvedla myšlenku agentura.

Bloomberg v této souvislosti upozornil, že vlády evropských států se zaklínají, že se pokusí napomoct s vyřešením bytové krize, ale z pohledu analytiků se to vládám nedaří plnit.

„Pokud nevyřešíme bytovou krizi, bude to skutečná hrozba pro naši demokracii,“ řekl Kolja Müller, spolupředseda Scholzovy sociálně demokratické strany ve Frankfurtu.

Napětí v Německu může zvyšovat i imigrace, protože rodilí Němci mohou nabýt pocitu, že se střetávají s migranty v zápase o omezený počet bytů.

Britská Labour Party podle agentury Bloomberg slibuje přijít s balíkem reforem, která pomůže urychlit výstavbu bytů a slibuje postavit 1,5 milionu domů během příštího volebního období.

Ekonom Lukáš Kovanda dal najevo, že to vidí obdobně.

Velká evropská nemovitostní krize je stále teprve na svém počátku, hlásí Bloomberg. Návrat cen hypoték k normálu odhaluje, že řada evropských domácností na vlastní bydlení prostě nemá. Iluzi, že na něj má, vytvořily centrální banky, v čele s ECB, svým nezřízeným ‚tištěním‘ bilionů,“ napsal Kovanda.

Ekonom Kovanda promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hlavně, že na komunistech , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVl.P. , 03.11.2023 13:19:47
nenechali nit suchou za to, že byty byly na pořadníky, že ?? Co by za to dnešní mladí dali. Musím se jen tiše smát. Jen si to užijte.....

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…