Na tohle doplatíme, sdělila ve Sněmovně Černochová k zásahu během čínské návštěvy

21.04.2016 12:10

Mimo jiné kvůli požadovanému vysvětlení bezpečnostních opatření v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku se dnes sešli poslanci v Poslanecké sněmovně. Své si k situaci řekla i poslankyně Jana Černochová (ODS).

Na tohle doplatíme, sdělila ve Sněmovně Černochová k zásahu během čínské návštěvy
Foto: Archiv J. Černochové
Popisek: Jana Černochová

„Přijde mi velmi mrzuté, že pan ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) rozhodl, že nebudou moci vystoupit i poslanci, ne pouze poslanci s přednostním právem. Nyní nám je jasné, že program schůze nebude schválen,“ uvedla Černochová s tím, že jde o zbytečné gesto vládní koalice. 

Černochové také vadilo, že zprávu ohledně situace nedostali zákonodárci v úterý, jak jim bylo slíbeno, ale až včera v 21 hodin.

„Policie ČR se snažila nedpocenit žádný signál, který by mohl zapříčnit vzniku nebezpečné situace,“ odvolává se podle Černochové zpráva na první stupeň teroristického ohrožení. „Nepřipadá vám to chucpe? Že na jednu stranu říkáte, že nám nic nehrozí a na druhou stranu bezprecedentně zvýšená bezpečnostní opatření omlouváte prvním stupněm teroristického ohrožení?“ otázala se Černochová.

„Důvodem těchto opatření byla ochrana čínského prezidenta před realitou,“ domnívá se Černochová s tím, že dle jejího názoru došlo k porušení Ústavy ČR. „V právu shromažďovacím stojí, že pokud se z nějakých důvod svolavatel, nebo ten, kdo shromáždění povoluje, rozhodne ke změně, má povinnost navrhnout alternativu. Tady skutečně došlo k flagrantnímu porušení zákona shromažďovacího, normou, která není srovnatelná s ústavním právem, a to dopravním omezením,“ podotkla poslankyně. Taková dopravní opatření podle ní Praha ještě nepamatuje. 

Černochová rovněž uvedla, že kdyby ona sama byla primátorkou Prahy, nikdy by nedovolila, aby došlo k takovým dopravním omezením.

„Klesá opět důvěra v policii. Policie má chránit všechny a pomáhat všem. A ne selektivně,“ zkonstatovala následně poslankyně. „Je prokazatelné, že policie nejednala, jak podle zákona měla. A toto jsou všechno věci, které jako místopředsedkyně komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů budu chtít vědět. Závěrem si dovoluji vyslovit naději, že to, co se v nedávných dnech stalo, se již nebude opakovat. Právo shromažďovací je něco, za co jsme dlouhé roky bojovali a myslím, že je v zájmu nás všech, abychom si toto právo nenechali sebrat,“ dodala s tím, že tímto byla otevřena Pandořina schříňka. „Je v zájmu ministra vnitra, aby tuto Pandořinu skříňku rychle uzavřel, nebo na to doplatíme všichni,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…