Nad zakázkami Lesů ČR se vznáší další pochybnosti

26.12.2012 8:56

Antimonopolní úřad v současnosti prověřuje podezření, které panuje v souvislosti s několika tendry za více než 20 milionů korun. Zakázky se týkají pořizování oblečení, obuvi a dalších pracovních prostředků pro lesníky. Už jednou přitom byly Lesy ČR za výběrové řízení z roku 2010 s podobným obsahem potrestány nepravomocnou milionovou pokutou.

Nad zakázkami Lesů ČR se vznáší další pochybnosti
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Na možná pochybení poukázal Jaroslav Pospíšil, jehož rodinná firma oblékala a obouvala lesníky už od roku 1993. Po vypsání nových výběrových řízení v roce 2010 se však do některých z nich nemohl ani přihlásit. „Hlavní důvod je skutečně ten, že nemáme chráněnou dílnu a to vyhrazení pro chráněné dílny bylo dáno jen z toho důvodu, aby tady byla zeď," uvedl Pospíšil pro Českou televizi.

Jeho obvinění ale Lesy ČR odmítají. Postup, který umožňuje zúčastnit se výběrového řízení pouze firmám s nadpolovičním podílem zdravotně postižených zaměstnanců, je prý zcela běžný. „Lesy České republiky tento postup zvolily, aby dostály své povinnosti vyplývající ze zákona o zaměstnanosti," bránil Lesy ČR jejich tiskový mluvčí Zbyněk Boubelík.

Výrazné omezení soutěže

Nesouhlasí s ním ale právník z Transparency International Martin Novák. „Tím se omezí výrazně soutěž, je to výjimka ze zásady diskriminace, která pochází z evropského práva, nicméně určená je spíše pro menší zakázky," prohlásil.

Antimonopolní úřad bude mimo těchto pochybných tendrů rozhodovat i o tom, zda Lesy ČR budou muset skutečně milionovou pokutu za výběrové řízení z roku 2010 zaplatit. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…