Náměstek ministra Jankovského: Rozjedeme nová pravidla pro čerpání dotací z EU

04.07.2012 10:33

Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje nová pravidla, která mají zabránit rozkrádání peněz plynoucích z dotací z EU. Předražené dálnice nebo nadhodnocené stavební zakázky by se tak již v příštích letech neměly opakovat. Upozorňuje na to Český rozhlas.

Náměstek ministra Jankovského: Rozjedeme nová pravidla pro čerpání dotací z EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Stát chce v příštích letech utáhnout kohoutky tam, kudy v minulosti unikaly miliony korun z evropské pokladny na předražené české projekty. Například přestřelené cifry u stavebních investic by se tak v žádostech již neměly objevovat. Tak popisuje Český rozhlas svá zjištění.

U zakázek, které budou součástí projektové dokumentace, by měly fungovat cenové paušály. Ty prý jasně vymezí, kolik co na trhu stojí. Když žadatel zakázku nadhodnotí, peníze se mu neproplatí. Na nových pravidlech teď stát začíná podle náměstka ministra pro místní rozvoj Daniela Brauna pracovat.

Důvodem je hlavně to, že Brusel opakovaně Česko kritizuje za nepřipravené projekty a mnohdy neprůhledné zakázky v evropských projektech, což státu přineslo pozastavení toku peněz na dotace. 

„Při prvotní kontrole, kdy řídící orgán proplácí prostředky příjemci, tak se může podívat jestli příjemce investuje s odpovídající efektivitou a hospodárností. Takže že by byly určeny pro infrastrukturní investice sazby, které by byly průměrné,“ řekl rádiu Braun. 

Mohlo by to fungovat u tlumočnictví

Nemělo by se tak podle něj již stát, aby se v příštích letech kvůli přestřeleným cenám předražily evropské projekty. Zajímavé pak je, že cenová regulace by mohla fungovat například u tlumočnictví. 

„Pokud bude někdo dělat konferenci, tak při každé konferenci se zajišťuje tlumočník a bude určena paušální sazba x tisíc za hodinu. Bude stačit zkontrolovat, že ten tlumočník tam byl,“ vysvětlil k tomu Braun.

Jenže to se nelíbí Asociaci konferenčních tlumočníků. Podle nich by cenové mapy mohly ohrožovat volnou soutěž na trhu. K přísnějším pravidlům ale má výhrady i Svaz podnikatelů ve stavebnictví. 

Stavebníci smysl nechápou

„Určitě není záměrem ministerstva pro místní rozvoj se vracet zpátky k ceníkům stavebních prací. Myslím si, že k nějakým normativům se asi rozumně chtějí dopracovat. Ale pořád opakuji: nechápu smysl. Protože tam přeci není zakopaný pes. Ten je v tom špatném managementu těch projektů,“ reagoval na změny prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. 

A kdo naopak říká ano cenovým paušálům? Třeba nezisková organizace Oživení.

„Pokud bude dobře stanovena cena a paleta komodit, na kterou by to mělo fungovat, tak je to velmi užitečný nástroj pro kontrolu. Mohlo by s tím v některých případech předejít i korupci, “ zmínil k tomu Martin Kameník. 

Nová pravidla by měla platit už od dalšího dotačního období, tedy od roku 2014.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…