Naštvaná jak čert. Návštěva v Číně jede dál. Nejen Macron dostal sodu

10.04.2023 13:03 | Ze sítí

Macronovo sbližování s Čínou a varování francouzského prezidenta před „extrateritorialitou“ amerického dolaru, v němž zaznělo, že se v případě vyhrocení napětí mezi USA a Čínou staneme kvůli naší závislosti na americké měně „vazaly“, budí pozdvižení i mimo Spojené státy. „Proč, prezidente Macrone?“ táží se mnozí evropští politici po zveřejnění Macronových slov. „Od Macrona je to ubohé jako obvykle,“ ozvalo se v jedné z mnoha reakcí a mnozí polemizují ohledně funkčnosti nastíněné strategie. Potlesk naopak francouzský lídr sklidil od ruské diplomacie.

Naštvaná jak čert. Návštěva v Číně jede dál. Nejen Macron dostal sodu
Foto: Twitter
Popisek: Emmanuel Macron, Si Ťin-pching a Ursula von der Leyenová

Francouzský prezident Emmanuel Macron podle serveru Politico označil za velké riziko, kterému Evropa dnes čelí, to, že „se zaplétá do cizích krizí, což jí zabraňuje v budování své strategické autonomie“ a věnoval se válce na Ukrajině či otázce budoucí spolupráce Evropy s Čínou a USA.

Macron uvedl, že Evropa zvýšila svou závislost na USA v oblasti zbraní a energií, ale musí se zaměřit na posílení svého obranného průmyslu. Navrhl také, aby Evropa snížila svou závislost na „extrateritorialitě amerického dolaru“, což je aktuální klíčový politický cíl Moskvy i Pekingu, o němž nedávno hovořili lídři obou zemí při setkání v Moskvě.

„Pokud se napětí mezi oběma velmocemi vyhrotí … nebudeme mít čas ani prostředky na financování naší strategické autonomie a staneme se vazaly," zaznělo od Macrona směrem ke Spojeným státům a jejich měně.

Macron podle plátku prohlásil, že již „vyhrál ideologickou bitvu o strategickou autonomii“ Evropy a otázkou přetrvávajících amerických bezpečnostních záruk pro kontinent, který se v podmínkách první velké pozemní války v Evropě od druhé světové války do značné míry spoléhá na americkou obrannou pomoc, se prý nezabýval.

Jako jeden z pěti stálých členů Rady bezpečnosti OSN a jediná jaderná mocnost v EU má Francie z vojenského hlediska jedinečné postavení. Na obranu Ukrajiny před ruskou invazí však přispěla mnohem méně než mnohé jiné země.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

macron rychle pochopil, že uskupení brics mění rozložení sil na šachovnici světa , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetarik123 , 10.04.2023 14:15:45

|  12 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…