Návštěva policie? „Huhuhu“ na Spartě: To nejhorší přišlo teď

04.08.2021 13:45 | Ze sítí

Včerejší fotbalové utkání Sparty s Monakem poznamenalo chování fanoušků, kteří černošského hráče, který dal sparťanům gól, doprovodili skandováním „HUHUHUHUHUHU“. Proti jejich chování se ohradil trenér monackého týmu, že slova mohou bolet víc než úder do obličeje. Ale ocenil, že se jeho svěřenci chovali správně a věděli, že přijeli hrát fotbal. Rasismus fanoušků odsoudil také plzeňský fotbalista Beauguel a zprávy začaly chodit i jemu. Objevilo se i varování, že by to mohla řešit policie.

Návštěva policie? „Huhuhu“ na Spartě: To nejhorší přišlo teď
Foto: Repro Twitter
Popisek: Zápas Sparty a Monaka

Včerejší zápas Sparty a Monaka nedopadl pro domácí klub dobře. Sparta prohrála 2:0. Nicméně, skoro větší pozornost upoutalo chování fanoušků vůči hráčům Monaka. Když Aurélien Tchouaméni, černošský hráč Monaka, vsítil gól, z tribun (které nesouhlasně hučely již předtím) se začalo ozývat HU-HU-HU, zřejmě jako narážka na africký původ hráče.

Anketa

Co vy a Šlachtovo hnutí Přísaha?

hlasovalo: 27956 lidí
K údajně rasistickému chování fanoušků Sparty už se vyjádřil trenér týmu knížectví, Niko Kovač. „Jsme všichni zhrození z toho, že v 21. století se taková věc na hřišti stane, neřkuli ve společnosti. Jsme si všichni rovni a jsme tu, abychom hráli fotbal. Musím říci, že jsem hrdý na své hráče, protože reagovali správně. Byli situací zaskočeni a zklamáni, ale řekl jsem jim: Jsme tady, abychom hráli fotbal. Zaskočilo vás to a vím, že je to těžké pochopit, není to dovolené, ale musíme hrát dál,“ uvedl Kovač.

Dále řekl, že jednak vyhráli fotbalový zápas, ale také ten s rasismem. Podotkl, že se jednalo jen o část fanoušků Sparty a že v poločase mluvil jak s rozhodčím, tak s trenérem Sparty, kterého ubezpečil, že ví, že za chování fanoušků nemůže. Ale že si jeho hráči zaslouží respekt.

Prý klidnil situaci i v šatnách. „Byli jsme rozhodně podráždění a hráči si toho říkali hodně mezi sebou. Víte, není nic tak zraňujícího jako slova, která slyšeli. Mohou bolet víc než rána do obličeje. Jedna rána bolí den, ale ta slova s vámi zůstanou dlouho, jako jizva. Rád bych věděl, jak by se tito lidé cítili, kdyby se dostali do stejné situace. Chtěl bych znovu vyzdvihnout obdivuhodné chování mých hráčů v této situaci,“ pokračoval monacký trenér.

Rozhořčení panovalo i v Česku, například u zástupce šéfredaktora Seznam Zpráv Jiřího Hoška. „Těšil jsem se dneska po těžkém dni na fotbal, ale rasistický výlev malé části (ale zřejmý) sparťanských fandů mi ten prožitek zkazil. Dotyční rasisté ale ‚zabili‘ zápas v první řadě vlastnímu týmu, který si byl vědom průšvihu, jenž se stal. Pak už nebyli sami sebou. Hrozně smutné,“ prohlásil. „Nejubožejší rasismus,“ odsuzoval také novinář Filip Horký.

Sparta doposud chování fanoušků na zápase nekomentovala, ani na českém, ani na mezinárodním twitterovém účtu.

Do patálie s rasismem sparťanských fanoušků se dostal i původem francouzský hráč Jean-David Beauguel, hráč fotbalové Viktorie Plzeň. „Sparta–Monako. Už je to tu zas. Je to škoda, protože jsem byl na stadionu a pár fanoušků Sparty (opravdových) za mnou přišlo s vlídnou žádostí, abych se s nimi vyfotil, a stalo se to zase,“ narážel Beauguel na incident a přidal krátkou historii rasistickým urážek na zápasech v Česku. A chování fanoušků komentoval i na instagramu.

Čímž na sebe zřejmě upozornil, protože mu jistý Jan Pokorný poslal zprávu ve stejném znění, jako zazněla na tribuně, tedy HUHUHUHUHUHU a obrázky opic. Beauguel sarkasticky poznamenal, že „láska je ve vzduchu“. Na jeho příběh z instagramu reagoval ještě jeden fanoušek, který mu pro změnu poslal obrázek černošských migrantů na člunu. „Díky za info, že pár bratranců z Marseille míří sem,“ smál se hráč Plzně.

Místo Beauguela ovšem rasismus opět řešil Hošek ze Seznam Zpráv, který se ozval zmíněnému Pokornému. „Beauguel si stěžoval na story na fanoušky,“ ujasnil, proč posílal opice. „Urazit? Ranit? Proč? Na černošské hráče se odjakživa bučelo a vždy bude. Je to všude úplně stejný. Nelíbí se mu tu? Může jít, nikdo ho tu nedrží,“ mínil Pokorný. A Hošek mu tvrdil, že by ho kvůli rasismu mohla popotahovat policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…