Neambiciózní premiér vzdal snahu o vyrovnaný rozpočet, tvrdí Vondráček

10.10.2023 14:00 | Monitoring

Rozpočet na příští rok by měl dosáhnout schodku 252 miliard korun. Tvrdí to alespoň ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), podle kterého je to důkaz toho, že to vláda Petra Fialy myslí s konsolidací veřejných financí skutečně vážně. Oproti návrhu rozpočtu na letošní rok, který plánoval schodek ve výši 295 miliard korun, jde totiž o citelné zlepšení. Jenže nad optimismem ministra financí kroutí hlavou jak někteří ekonomové, tak také politické opozice. Například podle předsedy Svobodných Libora Vondráčka je zřejmé, že se vláda finančními triky pouze snaží vytvořit dojem, že poslední předvolební rozpočet bude přece jen mít nižší schodek.

Neambiciózní premiér vzdal snahu o vyrovnaný rozpočet, tvrdí Vondráček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezidentský kandidát Karel Diviš oznámil u příležitosti letošního dne daňové svobody svou kandidaturu do Evropského parlamentu za Svobodné

„Ministerstvo financí navrhuje na příští rok marketingový, tedy opticky lépe vypadající rozpočet, než jakým ve skutečnosti je. Příkladem je například položka 26 miliard korun, která z rozpočtu odtekla do Státního fondu dopravní infrastruktury. Rozpočet by po přidání těchto skrytých výdajů atakoval schodek 300 miliard korun a přiblížil by se znovu letošním číslům,“ myslí si předseda Svobodných Libor Vondráček, který zároveň poukázal na další nesplněné sliby vládní pětikoalice, a především nejsilnější vládní strany ODS.



„Kde jsou slibované úspory na výdajové straně? Při detailnějším pohledu na rozpočet se nachází stále více podivností. Ministr financí nařídil ministerstvům proškrtat výdaje o desítky miliard, aby je následně postupně po jejich tlaku vracel zpět,“ uvedl Vondráček.

Podle předsedy Svobodných je tak zřejmé, že kabinet Petra Fialy skutečnou snahu o konsolidaci veřejných financí vzdal. „Bohužel se proto zdá, že aktuální vláda vyrovnat státní rozpočet nejen nemůže zvládnout, ale v čele s neambiciózním premiérem a ministrem financí se o to už ani nesnaží,“ dodal Vondráček.

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…