Nečas a Paroubek na Primě: Spor o korupci a kdo může za dluhy

23.05.2010 14:09

V nedělním pořadu Duel televize Prima diskutovali dva najvážnější kandidáti na premiéra. Jiří Paroubek a Petr Nečas. "Nedá se vám věřit. Celá věc je jasná," uzavřel debatu Paroubek.

Nečas a Paroubek na Primě: Spor o korupci a kdo může za dluhy

Moderátor Jan Punčochář přivítal oba lídry ODS a ČSSD s úsměvem a tím, že si politici vylosují témata. Začal Petr Nečas, protože mu na desetikoruně padlo Brno. Lev, což je znamení Jiřího Paroubka, nepadl a proto začal hovořit Nečas. O povodních.

Důchodová reforma

Jiří Paroubek měl dvě minuty na představení důchodové reformy. "Naše dlouhodobá představa je založena na dvou pilířích. Povinné pojištění a průběžné financování a dobrovolné připojištění. To jsou ty peníze, které by se tam měly dostat navíc," řekl Paroubek. Kritizoval ODS a TOP 09, že chtějí zavést fondové financování.

"Čelíme jedné z největších výzev dlouhověkosti. V roce 2050 bude na jednoho penzistu připadat jeden ekonomicky aktivní člověk. Musíme mít odvahu k hlubokým změnám. Základem zůstane průběžné financování. Ale to nestačí," prohlásil Nečas. "Chceme dosáhnout širokého politického konsenzu," zdůraznil.

"Vypadá to, že jste se dobře připravili," komentoval splnění časového limitu Nečase i Paroubka moderátor. Nečas nabídl ruku Paroubkovi v tom, že by měli oba souhlasit s doporučeními Bezděkovy komise a reformovat důchodový systém. Paroubek připomenul, že ČSSD chce jednorázově důchodcům vyplatit 2400 korun.

Více k tématu Duel Nečas Paroubek ZDE

Veřejné zakázky a korupce

Nečas chce největší transparentnost při zadávání veřejných zakázek. NKÚ by měl mít více pravomocí. Zákony by se měly dále posuzovat z hlediska dopadu na korupční jednání. "Jak se dalo hluboce klesnout za vlády ODS," kritizoval pak Paroubek Topolánkovu vládu.

"Pan Topolánek hovořil o tom, jak jsou všechny armádní zakázky cinklé," řekl předseda ČSSD. Zlevnění zakázek by se mělo dosáhnout zavedením veřejných aukcí.

"Opencard, Řebíčkův Viamont, Johnův OraPrint," kritizoval dále Paroubek ODS. Dodal, že poslanci ODS ve sněmovně nepodpořili Pecinův protikorupční balíček.

Ekonomická krize

Paroubek hovořil o nutnosti zvýšení zaměstnanosti a větší zapojení institucí Evropské unie. Nečas zdůraznil, že na jejich ekonomickém programu spolupracují renomovaní ekonomové z akademického prostředí. "Necházet klacky pod nohy podnikatelům. Ne více daní, ale více pracovních příležitostí," dodal Nečas.

"Vaše propočty mají nulovou hodnotu," kritizoval Paroubek koaliční vládu Mirka Topolánka. Mluvil o "Haškových návrzích" jako to, že se z nezaměstnaných udělají podnikatelé. "Za naší vlády došlo k historicky nejvyššímu hospodářskému růstu," připomenul Paroubek.

Načas varoval, že jedna třetina firem zvažuje odchod do zahraničí, pokud zvítězí ČSSD.

Sociální dávky

Větší adresnost a také povinnosti jako veřejně prospěšné práce, rekvalifikace, nutnost posílat děti do škol. To je recept ODS.

"Sociální stát a solidarita. To je náš základ," kontroval Paroubek. Kritizoval zavedení zdravotnických poplatků, omezení nemocenské. Zopakoval výplatu 13. důchodů. "Kde na to vezmeme? Zdaníme ty nejbohatší a také se zisků ČEZu," dodal šéf ČSSD.

"Ti co jsou aktivní, si zaslouží naší solidaritu," reagoval Nečas. Připomenul, že důchody se pravidelně valorizují. "Největší odměnou je přeci práce," dodal.

"Důchody vzrostly za poslední 3 roky o 6 procent, za našich vlád ale vzrostly o 21 procent," tvrdil Paroubek.

Státní dluh

"Zloděj křičí, chyťte zloděje," zlobil se Paroubek na Kalouskovu složenku. "Tu si posílejte sami sobě," dodal.

"Největší zločin, co se stalo, byly 320 miliardové deficity v době ekonomického růstu," nelíbilo se Nečasovi vládnutí ČSSD. Připomenul Paroubkův výrok o tom, že se dluhy neplatí. "Státní bankrot? Už to není hrozba. Každý to viděl v přímém přenosu v Maďarsku, Řecku, nyní v Portugalsku," řekl Nečas.

"Státní bankrot nehrozí," nesouhlasil Paroubek. "Kolik jste zaplatili ze státního dluhu? Nulu," dodal. Státní bankrot v Řecku podle Paroubka zavinila vláda konzervativců. Nečas zdůraznil, že všude v Evropě musí socialisté šetřit a škrtat v sociálních výdajích.

Zdravotnictví

Podle Nečase je třeba zvyšovat spoluúčast, jinak nebude péče kvalitní a dostupná. Paroubek varoval před "děsivými zásahy" exministra zdravotnictví Tomáše Julínka a jeho náměstka Marka Šnajdra. Navrhl připojištění, aby v systému bylo více peněz. Ocenil i práci doktorů a sester. Díky nim stále máme "jedno z nejlepších zdravotnictví v Evropě".

"Živá propaganda, že se chystáme zpoplatnit některé nemoci. To není pravda," rozzlobil se na závěr diskuze Nečas. "Dělali jste pravý opak, nedá se vám věřit. Celá věc je jasná," uzavřel pak lídr ČSSD Paroubek. Připomenul totiž Nečasova slova z roku 2006, že se nebude zvyšovat spoluúčast pacientů.

FOTOGALERIE: Příjezdy lídrů do televize Prima



Dále čtěte:
Paroubek se debat s Nečasem nebojí. Volby máme v kapse, tvrdí

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …