Nečas je asi hodně nervózní, říká hradní právník k dění kolem amnestie

04.05.2013 15:45

Pavel Hasenkopf opakovaně prohlašuje, že není spoluautorem amnestie exprezidenta Václava Klause. Prohlásil to o něm kancléř Vratislav Mynář. Hradní právník dává v rozhovoru pro sobotní Lidové noviny najevo, že si nenechá líbit žádnou lež. Znovu také zopakoval, že do tvorby amnestie bylo zapojeno Ministerstvo spravedlnosti. Premiér Petr Nečas ho kvůli tomu označuje za případ pro psychiatra. Jak si to Hasenkopf vysvětluje?

Nečas je asi hodně nervózní, říká hradní právník k dění kolem amnestie
Foto: Facebookový profil Pavla Hasenkopfa
Popisek: Část dokumentu, kterým se právník Hasenkopf snaží dokázat, že amnestii vypracovávalo ministerstvo spravedlnosti

„Tak, že musí být hodně nervózní. Asi se ven dostaly informace, které se ven dostat neměly. Znáte to: Nejdřív to ignorují a potom vás zesměšňují. To byla přece metoda za normalizace, že z nepohodlných lidí dělali blázny. Připadám vám jako blázen? U pana Nečase mě z politického hlediska překvapilo, že on cítil potřebu se k tomu vyjádřit a že radši nemlčel a nenechal to všechno na ministru spravedlnosti,“ podivil se právník.

Taktická bitva

Na základě dokumentu uveřejněném na blogu Aktuálně.cz Hasenkopf trvá na tom, že je do celé věci zapojeno i Ministerstvo spravedlnosti. Právě tam si totiž nejvíce všímají situace v českých věznicích, např. faktu, že vězni - senioři vyžadují speciální péči, která zatěžuje věznice. Píše se tam též, že ministr spravedlnosti prosí o sdělení. Více informací zatím Hasenkopf sdělovat nechce, z taktických důvodů. Je připraven se bránit.

„Mám pocit, že možná mě někteří lidi zneužili k něčemu, co mi úplně nesedí, a možná se spletli i oni ve mně. Podívejte, já nikdy nebyl člen nějaké družiny, já se vždycky považoval za úředníka státu. Takže jsem asi byl vnímán jako vhodná osoba, na kterou se dá leccos svést. Teď jsou zřejmě někteří lidé velice překvapení, kde se ve mně bere ta odvaha se vůbec bránit,“ podotýká Hasenkopf a dodává, že očekává omluvu od kancléře Vratislava Mynáře, který médiím sdělil mylné informace.

Právník dále prozradil, že je za určitých okolností připraven nadále pracovat pro prezidenta, pokud bude o jeho služby zájem. Hasenkopf je odborníkem na mezinárodní a ústavní právo a jako takový může být prospěšný každému prezidentovi. Bez ohledu na to, že je osobně poměrně kritický k EU, podle vlastních slov by občas v kritice zašel ještě dál než Václav Klaus, a že se neztotožňuje s prezidentovým levicovým pohledem na svět.

Zastavení trestního stíhání

Během rozhovoru přišla řeč také na zastavení kauz, které se před soudy vlečou osm a více let. Hasenkopf by podle vlastních slov nezašel tak daleko jako Václav Klaus, ale v obecné rovině vykládá tento bod jako vzkaz justici, že má pracovat efektivněji. A pokud jí to nedovoluje legislativa, pak by se asi měla změnit. Diskuse o případných změnách se ale nevede, což je podle Hasenkopfa škoda.

A jak by Hasenkopf postupoval u kauz, které se vlečou, protože se možní viníci skrývají? Tady Hasenkopf klade vinu především na bedra policie. V dnešní době by detektivové měli být schopni vypátrat toho či onoho občana a sdělit mu obvinění. Zvláště s moderní technikou, kterou mají k dispozici.

Na závěr rozhovoru právník poznamenává, že amnestie vzbudila takovou nevoli občanů i proto, že ji vyhlásil právě Václav Klaus. „Vyhlásit ji jiný prezident, nebude ta averze tak veliká. Prezident Klaus je bohužel vnímaný negativně. Já například svoji verzi amnestie psal i s úmyslem, aby se s ní smířili i někteří jeho odpůrci. Stal se bohužel pravý opak,“ posteskl si.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…