Nečas jednal se starosty ODS: Jsme skutečnou stranou starostů

27.04.2013 14:55

Vedení ODS v sobotu jednalo se svými starosty, a poté uspořádali společně tiskovou konferenci, kde hovořil premiér Petr Nečas. Podle něj se jasně ukázalo, že starostové nechtějí mnoho změn diktovaných shora. Vše má vznikat lokálně. Zároveň nemají za správné zapojit Nejvyšší kontrolní úřad do kontrol obcí.

Nečas jednal se starosty ODS: Jsme skutečnou stranou starostů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Krajina kolem přehrady Nové Mlýny

Premiér Nečas zdůraznil, že ODS má na tři sta starostů a dalších politiků na komunální úrovni a že tedy ODS je jedinou skutečnou stranou starostů. Přislíbil všem regionálním politikům podporu vedení ODS. Podle Nečase se nekoná žádný odliv komunálních politiků od ODS. Ten se prý zastavil a jednalo se spíše o výjimky.

Prioritou státu podle Nečase není revoluce ve vedení obcí a měst. Naopak zdůraznil potřebu změn nastartovaných lokálně. „Bohatství spočívá v různosti a různorodosti obcí,“ řekl Nečas. Proto prý není dobré direktivně nařizovat paušální změny. Podle Nečase musí mít komunální politik autoritu, avšak „autoritu bez znalosti lokálního prostředí nelze dosáhnout“, řekl doslova Nečas.

Žádný centrální registr pro obce

Starostové se s vedením ODS také dohodli, že nebudou zřizovat žádný centrální registr či server, kde by obce zveřejňovaly všechny smlouvy, zakázky a hospodaření. I transparentnost lze dosáhnout na místní úrovni. Obce k tomu prý mají své vlastní weby, a není potřeba tyto informace centralizovat.

Obce prý v současnosti mají velice mnoho kontrol, a proto není třeba zapojovat ještě NKÚ do dalších kontrol obcí. Obce by neměly být paralyzovány státními kontrolami. Naopak se shodli na potřebě změnit zákon o veřejných zakázkách. Za žádoucí rovněž považují určit závazné časové lhůty pro rozhodnutí ÚOHS.

Nečas také připomněl záměr ODS připravit deregulační balíček, který odstraní řadu administrativních a byrokratických překážek, jež dopadají zejména na malé a střední firmy a živnostníky. Po setkání se starosty to znovu zopakoval.

Stát by přivítal zmenšený počet obcí

Obce se podle Nečase mohou sdružovat i slučovat. Na vedení je připravit pro to podmínky. A tuto oblast je prý třeba řešit podle lokálních potřeb a v žádném případě ne direktivně. Jako příklad uvedl, že by obce měly mít možnost společně řešit školství nebo další otázky, a to tak, že by nepřišly o své starosty nebo peníze. Mohou tak vznikat svazky obcí a tam, kde mají společný zájem, spolupracovat. Na námitku novinářů, že zatím se spíše objevují snahy se dělit či odtrhnout, Nečas řekl, že je třeba nastavit limity. To znamená určit podmínky, které musí splňovat případný nový územně samosprávný celek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…