Nečas o sockartách: Drábkův Šiška podvedl vládu. Někdo na tom měl vydělat

12.04.2013 7:21

Premiér Petr Nečas se v rozhovoru pro Hospodářské noviny ostře pustil do koaliční TOP 09 kvůli její podpoře projektu sociálních karet. Podle Nečase je velmi pozoruhodné, že ona strana stále podporuje projekt, který už přináší zisky pouze jedné firmě, a naznačuje, že by za tím mohlo být „něco většího“.

Nečas o sockartách: Drábkův Šiška podvedl vládu. Někdo na tom měl vydělat
Foto: Petr Kupka
Popisek: Premiér Petr Nečas

Anketa

Co má udělat vláda se sociální kartou?

hlasovalo: 3971 lidí

Podle něj i ministryně Müllerová chápala, že projekt nemá smysl, protože nepřináší nic nového, kvůli čemu vláda projekt podpořila. Jenže pak ministryně práce a sociálních věcí znenadání otočila. „Co se pak stalo v TOP 09, se chápe jen těžko,“ říká k tomu Nečas. Projekt prý už nepřináší pozitivní body ani České spořitelně, ale pouze výrobci plastových kartiček, který je dodává za cenu trojnásobně převyšující standard. „Je to buď politikaření TOP 09, nebo je za tím něco většího,“ dodává k ambicím vládní strany.

Pak spekuluje o možnostech, proč se Schwarzenbergova a Kalouskova strana takto chová. A vidí celkem tři možnosti, z nichž první je ješitnost TOP 09, neschopné se rozloučit se svou vlajkovou lodí. „Za druhé jsou to nějaké skryté zájmy- možná na tom projektu mohl nebo měl někdo vydělat,“ uvažuje. „Anebo to mohou být obavy, že když by ten projekt zrušili, tak by případné kompenzace mohli vzít někteří hyperaktivní plukovníci a podplukovníci jako velmi dobrou záminku k trestnímu stíhání,“ uzavírá spekulaci.

K možnosti, že by na projektu mohl „někdo vydělat“, pak Hospodářské noviny dodávají zajímavost, že sKarty nebyly jediným projektem ministra Drábka, na kterém spolupracoval výrobce těchto karet, firma Monet+. Zlínská firma patřila rovněž mezi subdodavatele u stamilionové zakázky na IT systém vyplácení sociálních dávek, kvůli kterému si policie odvedla náměstka Vladimíra Šišku přímo z kanceláře. Šiška sám odmítl cokoliv komentovat, exministr Drábek uvedl, že karty si vyrábí Česká spořitelna a státu do toho nic není.

Šiška to úplně přetočil

Na dotaz, proč tedy ODS projekt karet dříve podporovala, premiér Nečas vysvětlil, že snahou bylo zamezit zneužívání sociálních dávek a nabídnout dobrovolnou alternativu těm, kteří si nechtějí nechat posílat peníze složenkou. „Ani jedno ten projekt nesplnil,“ prohlašuje. „Byl panem Šiškou (a nevím, nakolik to bylo v součinnosti s ministrem Drábkem) přetočen, vláda byla podvedena. Proto je tak pozoruhodná urputnost, se kterou TOP 09 trvá na pokračování projektu,“ zmiňuje premiér.

Velmi by jej prý zajímalo, co Kalouska a jeho kolegy ve vládě vede k tak zarputilému postoji. Myslí si však, že nakonec i jejich strana z podpory kontroverzní karty vycouvá. „Myslím, že TOP 09 nakonec půjde podle své tradice lidoveckou cestou. Tedy že udělá všechno pro to, aby Poslanecká sněmovna schválila senátní návrh na zrušení sKaret, přičemž oni sami budou hlasovat proti,“ odhaduje Nečas.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…