Nečasovou bude definitivně soudit jiná soudkyně. A posvítí si i na samotného Nečase, těší se Lidové noviny

21.04.2017 8:24

Petr Nečas se svou chotí Janou mají problém. Kauza Vojenského zpravodajství, která tehdejšímu premiéru Nečasovi politicky zlomila vaz, se z rozhodnutí Ústavního soudu vrací na začátek a bude zhodnocena jinou soudkyní. Vyřkne nová soudkyně jiný verdikt, nebo zůstane u toho, který vynesla její předchůdkyně Králová – to jest, že se žádný trestný čin nestal?

Nečasovou bude definitivně soudit jiná soudkyně. A posvítí si i na samotného Nečase, těší se Lidové noviny
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Ústavní soud České republiky s konečnou platností vrátil na začátek případ možného zneužití pracovníků Vojenského zpravodajství, který přivodil pád vlády Petra Nečase. Až dosud kauzu řešila soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová, ale případ jí byl odňat, jelikož údajně příliš nekriticky hodnotila důkazy obhajoby a nebrala dostatečně v potaz argumenty obžaloby. Soudkyně podvakráte konstatovala, že nedošlo ke trestnému činu.

Případ teď bude mít na starosti Pavla Hájková, která celý případ rozjede od začátku. Pravděpodobně se zaměří např. na rozpor ve výpovědích expremiéra Petra Nečase, který na počátku celé kauzy říkal, že nevěděl nic o údajně nařízeném sledování své exmanželky Radky Nečasové, ale později výpověď změnil a oznámil, že toto sledování sám nařídil v zájmu bezpečnosti své někdejší choti. Ústavní soudci mají za to, že Helena Králová tento rozpor nezohlednila dostatečně.

„Králová nekriticky akceptovala obhajobu. Obvodní soud některé důkazy ve svém odůvodnění úplně opomněl, vyznění jiných deformoval,“ řekla Kateřina Šimáčková z brněnského soudu. Její slova přinesly Lidové noviny. Ústavní soud sídlící v Brně tím prý nechce říci, že by v kauze nutně muselo být rozhodnuto jinak. Verdikt může být i potvrzen, ale podle strážců spravedlnosti je třeba důkazy zhodnotit s patřičnou důkladností.

Advokáti Nečasové-Nagyové a zmíněných zpravodajců jsou z verdiktu Ústavních soudců rozladěni.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…