Nechceme Babiše. A svede opozice něco víc? Profesorka Dvořáková si není jista

10.10.2020 21:50

Premiér Andrej Babiš (ANO) se po senátních volbách musí cítit velmi ohrožen, jelikož covidová krize a aktuální prudký nárůst nakažených dokazuje, že na vládní úrovni došlo k selhání, hodnotí politoložka Vladimíra Dvořáková pro Deník. Úspěch však nemá slavit ani opozice, neboť ta prý není schopna předložit „životaschopnou alternativu, která se nebude opírat jen o prohlášení, že nechce Babiše“. A „fenomén oblíbených starostů“ podle Dvořákové ve sněmovním hlasování také tolik nezabírá.

Nechceme Babiše. A svede opozice něco víc? Profesorka Dvořáková si není jista
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Anketa

Kdo bude po volbách 2021 předsedou z nich vzešlé vlády?

hlasovalo: 19174 lidí
Politoložka připustila, že nízká volební účast ubírá závěrům vyplývajícím ze senátních voleb na objektivitě. „Dvoukolový volební systém by měl přát přijatelnějším, konsenzuálním kandidátům s širší podporou. Tento princip ale funguje při šedesátiprocentní účasti, ne při šestnáctiprocentní,“ podotkla.

Při nynější volební účasti podle ní záleží hlavně na tom, koho se podaří „zmobilizovat“. „Pokud by příznivci ANO byli vice disciplinovaní, mohli jeho kandidáti vyhrát,“ myslí si.

Svou roli měl podle jejích slov sehrát i premiérův projev po prvním kole voleb, kdy „zdůrazňoval, že to vůbec nesledoval a moc ho to nezajímá“.

Kdo se může z volebního výsledku těšit, jsou členové hnutí STAN a ODS. To však podle Dvořákové neznamená nějaký předvoj vzniku koalice, která by spojila opoziční síly. „Problém opozice je, že její členové soupeří o stejné voliče,“ ukazuje.

Kdo by mohl „uvolnit prostor“, je TOP 09. „Připouštím možnost, že TOP 09 uvolní prostor a její členové přejdou k ODS nebo KDU-ČSL, eventuálně vytvoří společnou kandidátku,“ zmínila jedno z východisek.

Družení Starostů s Piráty pak podle ní ještě nic neznamená. „Nakročeno mají, ale to měli před posledními volbami i STAN s lidovci, a nic z toho nebylo,“ vzpomíná. „Fenomén oblíbených starostů“ ve sněmovních volbách pak už prý příliš zabírat nemusí.

Kdo na rozdíl od STAN a ODS neslaví vůbec, jsou vládní strany. ANO dokázalo proměnit jen jeden mandát ze dvou obhajovaných a ČSSD jich deset ztratila, když nedokázala oslovit voliče ve zcela žádném volebním obvodě.

Mandát neobhájil ani senátní matador Milan Štěch. Ten měl přitom největší šanci zabodovat z trojice postupujících kandidátů, jelikož jako jediný skončil na prvním místě. Místopředseda ČSSD Michal Šmarda na Žďársku a Radek Sušil na Karvinsku postoupili z druhých míst.

Za neúspěch ČSSD podle Dvořákové může nejednotnost strany spojená s působením strany ve vládní koalici, kde „je otloukánkem“.

Obměna vedení by sice mohla pomoci, jak ale politoložka dodává, není z koho vybírat. „Možná by to mohl být staronový hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který je populární a mohl by ČSSD dát nový impulz. Zatím tam ovšem vidím spíš bratrovražedné boje, žádné výrazné programové body,“ sčítá.

ČSSD nemá mít šanci ani oslovit mladé levičáky, jelikož se levicový proud na Západě „pohybuje úplně jiným směrem, řeší otázky genderu, tolerance vůči jinakosti a nevyvolávání strachu“.

A nepříliš dobře se má cítit i Andrej Babiš. „Musí se cítit velmi ohrožen, protože covidová krize a aktuální prudký nárůst nakažených dokazuje, že na vládní úrovni došlo k selhání. Příslušní ministři a premiér to včas nezachytili, neopírali se o stanoviska odborníků, nepřijali preventivní opatření. A když exministr Vojtěch nebo docent Maďar chtěli něco udělat, Babiš jim to zrušil,“ míní Dvořáková s tím, že v příštím volebním roce bude ekonomická situace mnoha lidí horší, nežli je dnes.

Nejistota to ovšem může být i pro opozici: „Otázka je, zda to bude opozice schopna využít ve smyslu předložení životaschopné alternativy, která se nebude opírat jen o prohlášení, že nechce Babiše.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…