Nechci, aby měl někdo lidský osud ve svých nenasytných prackách, říká Poc

26.12.2012 18:33

Europoslanec a sociální demokrat Pavel Poc se obává dalšího směřování lidské společnosti. Podle něj jsme nejenom přemnožení, ale žijeme také beze smyslu, vyhlídky a naděje. Toho ale může podle něj pár jedinců využít.

Nechci, aby měl někdo lidský osud ve svých nenasytných prackách, říká Poc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Poc

"Buďme konečně trochu upřímní a přiznejme si, že cyklus akcelerované spotřeby se neustále zrychluje, sílí a vede ke stále větší koncentrací prostředků a moci v rukou omezeného počtu jedinců. Může to vést k záhubě, nebo ke spáse. Jde o to, jaký cíl tyto zkoncentrované prostředky najdou," přibližuje Poc možný scénář budoucnosti. Zároveň je mu ale podle jeho slov jasné to, že je člověk předurčen k tomu, aby se rozmnožoval a expandoval, dokud to jen půjde. "Expanduj nebo zhyň, svaté pravidlo evoluce, je nepřekročitelným dogmatem provázejícím i druhy, které na planetě byly výrazně déle než my sami a přesto se za nimi nakonec zavřela voda," dodává.

Jako vystudovanému biologovi je Pocovi jasné, že člověk musí hledat další cesty, z nichž jedna by mohla být i cesta do vesmíru. "Jedna soukromá společnost nedávno představila ambiciózní projekt kolonizace Marsu. Napsat něco takového před pár lety, všichni by se jim vysmáli. Dnes vědci diskutují o realizaci a investoři o možnostech, jak se zapojit," říká. I když je to podle něj dobrý nápad, nelíbí se mu, že by z toho mělo profitovat pár jedinců. "Jako levičákovi mi vážně leze na nervy, že v něčích nenasytných prackách je soustředěn výsledek práce miliónů lidí. Jako biolog zoufale doufám, že je to cesta, kterou náš druh bude realizovat právě svůj klíčový cíl, expandovat," dodává na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…