Něco mezi Jakešem a Castrem. Politici dvě hodiny poslouchali Babiše a pak nám o něm řekli své. Ale třeba Martin Komárek byl nadšen...

24.03.2016 19:43

Většinou velmi kritické reakce získaly ParlamentníListy.cz od politiků na středeční sněmovní vystoupení Andreje Babiše. Asi nejostřeji se vyjádřila Jana Černochová (ODS): „Castrovský projev Andreje Babiše nebyl ničím jiným než snůškou nabubřelých frází, očerňování politických nepřátel, manipulativních vyjádření a zavádějící propagandy. Je hanbou této vlády, že se schovávají za policii a OLAF z obavy o své pašalíky, které by mohli ztratit v případě odvolání Andreje Babiše z vlády. Přitom skutečnost, že členem vlády je lhář a podvodník, je neúnosná.“

Něco mezi Jakešem a Castrem. Politici dvě hodiny poslouchali Babiše a pak nám o něm řekli své. Ale třeba Martin Komárek byl nadšen...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mimořádná schůze sněmovny. Ministr financí Andrej Babiš se vyjádřil ke kauze Čapí hnízdo

Anketa

Chcete po včerejším projevu Andreje Babiše na téma Čapího hnízda tohoto politika za premiéra?

71%
29%
hlasovalo: 13481 lidí
 
ParlamentníListy.cz oslovily politiky (nejvíce poslance), aby se vyjádřili ke středečnímu projevu předsedy hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše v Poslanecké sněmovně při její mimořádné schůzi svolané kvůli Čapímu hnízdu. V mnohem hojnějším počtu zareagovali Babišovi kritici. První ohlas však byl od poslance hnutí ANO Martina Komárka, který projev okomentoval slovy: „Projev příštího premiéra.“ 
 
Doubrava: Mluvil srozumitelnou řečí, na rozdíl od těch farizejů
 
A protože všechny další ohlasy jsou k Andreji Babišovi víceméně kritické, dejme v rámci vyváženosti na začátku prostor názoru senátora Jaroslava Doubravy (Severočeši.cz), který je opačný. „Vystoupení Andreje Babiše na mě udělalo docela dobrý dojem. A to nejsem jeho nadšeným zastáncem. Mluvil pro lidi srozumitelnou řečí. Na rozdíl od trapných vystoupení všech těch farizejů počínaje Fialou přes Stanjuru až po toho, kdo by měl být nejvíce zticha a být rád, že na přetřesu nejsou jeho kauzy, tedy Kalouska. Mimochodem, je zajímavé, že tato opozice, když jí ještě nebyla, nevyvolala obdobná jednání o případech, které stály republiku ne miliony, ale miliardy. Dokonce ani ty, které stály životy lidí. Přiznám se, že svolávat mimořádné jednání sněmovny v této věci v situaci, kdy probíhá šetření dokonce orgány EU, poněkud podivným zdá se mi,“ sdělil senátor. 
 
„Mám za to, že parlament by stále měl dost věcí, které by bylo třeba řešit, a ne svůj čas ztrácet takovými případy, jakým je Čapí hnízdo. Co třeba taková „maličkost“, jako je naše bezpečnost včetně ochrany našich hranic. Co senátní návrh zákona, který by alespoň trochu nutil nepřizpůsobivé pracovat, atd. Těch potřebných námětů je opravdu hodně,“ mínil Doubrava.
 
Černochová: Snůška nabubřelých frází. Člen vlády je lhář a podvodník
 
Starosta Teplic a poslanec za ODS Jaroslav Kubera sdělil, že „projev byl přesně takový, jaký jsem očekával“. Hovornější tentokrát byli dva jeho straničtí kolegové (a také starostové) Martin Kupka a Jana Černochová. Ta uvedla: „Castrovský projev Andreje Babiše nebyl ničím jiným než snůškou nabubřelých frází, očerňování politických nepřátel, manipulativních vyjádření a zavádějící propagandy.“
 
Vyjádření ke kauze Čapí hnízdo, které tvořilo méně než dvacetinu jeho vystoupení, bylo podle Jany Černochové vskutku trapné, a vicepremiér tak vlastně jen potvrdil, že se dopustil podvodného jednání, aby dosáhl na příslušnou dotaci. „Pokud skutečně převedl firmu na své rodinné příslušníky, pak to přece neznamená nic jiného, že ji i nadále jejich prostřednictvím vlastnil a ovládal on sám. Nebo že jde o další v řadě lží a polopravd, kterých jsme si z jeho úst vyslechli už nespočet,“ objasnila. 
 
 
„Od dob Grossovy směnky na byt nepamatuji v Poslanecké sněmovně trapnější divadlo. Je hanbou této vlády, zejména sociální demokracie a lidovců, že se schovávají za policii a OLAF z obavy o své pašalíky, které by mohli ztratit v případě odvolání Andreje Babiše z vlády. Přitom skutečnost, že členem vlády je lhář a podvodník, je neúnosná,“ domnívala se Jana Černochová.
 
Místopředseda ODS Martin Kupka napsal: „Bylo to smutné a nedůstojné představení pro všechny rozumné lidi. Andrej Babiš se předvedl jako politik Jakešova střihu. Veřejně potvrdil, že opakovaně lhal, a jeho veřejné projevy byly samé vytáčky. Nepřekvapilo mě, že o co méně přesvědčivě mluvil o sobě, o to útočnější byl ke všem ostatním. Reakce poslanců hnutí ANO potvrdily, že celé hnutí je stále zaslepeno kultem osobnosti A. B. Smutno je mi i z pokryteckého a vyhýbavého postoje koaličních partnerů. Vlastně jen s výjimkou pana ministra Jurečky. Ten napsal, že vlastně žádný postoj nemá.“ 
 
Místopředsedu sněmovny a zastupujícího předsedu Starostů a nezávislých Petra Gazdíka Andrej Babiš nepřesvědčil, že je s Čapím hnízdem všechno v pořádku. „Místo podstatných faktů zopakoval své staré mantry, že se proti němu všichni spikli. A to že akcie vlastnili rodinní příslušníci, neobjasňuje problém s evropskou dotací. Podstata problému podle mě zkrátka zůstala nezodpovězena,“ konstatoval.
 
 
Jeho předchůdce v čele Starostů a nezávislých, hejtman Libereckého kraje Martin Půta, projev záměrně nesledoval. „Vzhledem k tomu, co se stalo během minulého týdne, jsem se rozhodl, že to sledovat nebudu. Po Bruselu a po čínských vlajkách v Praze mi třetí věc tohoto typu během pár dní přišla už na mě moc,“ vysvětlil.
 
Langšádlová viděla Jakeše
 
V samostatném rozhovoru pro ParlamentníListy.cz označil Babišův projev před sněmovnou jako Červený hrádek II předseda pražské topky a šéf poslaneckého klubu TOP 09 a STAN František Laudát. Podobně ho okomentovala i místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. „Bylo to ve stejném duchu jako slavný projev Milouše Jakeše. Smutné.“
 
 
Mackovík: Souboj dvou hráčů, kteří si vyčítají, komu z nich zůstalo za nehty více peněz
 
V Poslanecké sněmovně působí i komunista Stanislav Mackovík. „Byla to snaha pobavit voliče vším možným. Dílem předvolební taškařice Agrofertu, dílem odpoutání pozornosti od hlavního problému – tedy dotací na hnízdo. Byl to souboj dvou hráčů – Babiše a Kalouska, kteří si vlastně vyčítají navzájem, komu z nich zůstalo za nehty více peněz a kdo se dokáže lépe vylhat,“ sdělil.
 
Bartoš: Babiš jede arogantní notu, i kdyby koalice padaly 
 
Své postoje ParlamentnímListům.cz sdělili i dva politici stran, které jsou mimo parlamentní lavice. Bývalý předseda Pirátů a šéf jejich mediální sekce Ivan Bartoš viděl Babišovo vystoupení takto: „Vystoupení Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo před Poslaneckou sněmovnou mě osobně nijak nepřekvapilo. Vysekl si poměrně slušnou agitku v prostoru, který mu poslanci v dobré víře věnovali. Opět založenou na tom, že jiní kradou, ale on podniká. Pokud se předtím radil se svými piáristy, možná mu měli poradit jiný postup. Ubrat na aroganci a více se sžít s „rolným lidem,“ ozřejmil. 
 
„Kdo z vás by nevyužil kličky, pokud by vám to mělo přinést nějaké výhody. Ruku na srdce, že při optimalizaci by takto uvažovala veliká část českého národa, pokud tedy má reálně co optimalizovat. To se však nestalo. Andrej Babiš si jede svou arogantní notu a z té neuhne, ani kdyby koalice padaly. To, že mu něco vyčítají lidé, kteří ač nikdy nežalováni nebo alespoň nesouzeni, mají na triku věci podle mého názoru daleko horší, mi přijde úsměvné,“ objasnil Ivan Bartoš. "Doufám, že existuje v této souvislosti také nějaká paměť národa, která pamatuje nejen na chování parlamentních stran při realizaci protikorupčních opatření typu zákazu anonymních akcí apod., ale i hospodaření pana Kalouska, který je Babišovým největším kritikem. Babiš pravděpodobně v této věci podvod nespáchal. Přesto však od počátku lhal a kličkoval, dokud neměl připravenou verzi, kterou se "očistí". Vzhledem ke zkušenostem ohledně jeho argumentů Chorvatskem jako vzorem pro zavádění EET, či Dánskem jako funkčním příkladu pro cenzuru internetu v rámci regulace hazardu, to do té mozaiky zapadá. Kdybych volně vyložil jeho postoj - však jste to všechno věděli, když jste mě volili. A v tom má Andrej Babiš pravdu, což mi přijde na té věci z pohledu občana České republiky prakticky nejsmutnější."
 
Korytář: Propásl příležitost přiznat chybu a omluvit se 
 
Předsedou hnutí Změna je Jan Korytář. K Andreji Babišovi a jeho projevu řekl: „Propásl příležitost přiznat chybu a omluvit se. Chtělo to jen trochu odvahy. Pak by ukázal, že má formát.“ Podle jeho mínění se vicepremiér, ale i premiér zachovali spíše jako „kluci“ než muži. „Andrej Babiš mohl říci zhruba toto: Ano, byl jsem predátor, šel jsem po penězích, s Čapím hnízdem jsem to zpětně viděno přehnal. Peníze vrátím, omlouvám se,“ domníval se. „Namísto toho dělá z lidí blbce. Je snad někdo, kdo mu věří, že mu týden trvalo, než si vzpomněl, že Čapí hnízdo patřilo jeho dětem? A že nešlo o to, jak získat 50 mega pro Agrofert?“ otázal se.
 
Premiér Sobotka měl podle Korytáře říci: „To, co udělal Andrej Babiš, je nepřijatelné. Evidentně šlo o podvod. Toto není možné akceptovat. Měl by se veřejně omluvit a peníze vrátit. Protože ale nechceme vládnout s Kalouskem, tak to budeme muset překousnout a vládu udržíme. Věříme, že to voliči v příštích volbách sami vyhodnotí.“ Kdyby to ti dva udělali a měli aspoň trochu odvahy, dala se podle něj celá věc rychle vyřešit. „I já bych to pochopil a omluvu akceptoval. Jsou tu určitě větší problémy než Čapí hnízdo. Myslím, že lidé by ocenili férové přiznání chyby a omluvu více než zatloukání, lhaní a to, když z nich jakýkoliv politik dělá blbce,“ uzavřel Korytář.

Lochman: Projev kluka, který se nechce přiznat ke svému maléru

"Připomínalo mi to projev kluka, který se nechce přiznat ke svému maléru, shazuje ho na druhé a nakonec říká, že to vlastně žádný malér není. Faktem zůstává, že Babiš zneužil finanční dotace EU. Je druhotné zda jej z podvodu usvědčí i soud. Sám se přiznal, že obešel pravidla, aby vysál 50 milionů z EU přes jinou, menší firmu, kterou i tak ovládal. Jen přes své blízké. Ta dotace totiž nebyla určena pro miliardáře, ale pro ty, co mají s miliardáři nerovný boj na trhu," okomentoval pro ParlamentniListy.cz Ondřej Lochman, starosta Mnichova Hradiště.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…