Neformální schůzky v Bruselu? Nejdůležitějším úředníkem je prý tento český lidovec

09.01.2016 16:05

Pětatřicetiletý lidovec Eduard Hulicius, člen kabinetu eurokomisařky Věry Jourové, byl týdeníkem Politico zařazen mezi nejvlivnější byrokraty v Bruselu. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Neformální schůzky v Bruselu? Nejdůležitějším úředníkem je prý tento český lidovec
Foto: archiv
Popisek: Eduard Hulicius, KDU-ČSL

V pořadí důležitosti schůzek, kterých se zúčastní, sice figuruje až ve druhé stovce bruselských úředníků. Pokud jde ale o propojování kontaktů napříč evropskými institucemi, nemá konkurenci. Prestižní bruselský týdeník Politico ho proto na sklonku loňského roku označil za „černého koně“ uvnitř aparátu EU.

Hulicius působí jako člen kabinetu eurokomisařky pro spravedlnost Věry Jourové od listopadu 2014.

„Pokud jde o neformální schůzky, je nejdůležitějším úředníkem,“ napsal list Politico v článku, který vychází z matematické analýzy veřejných dat a hodnocení jiných klíčových hráčů v EU. Alex Harrowell, který soupisku eurobyrokratického „gangu“ připravil, hodnotil význam oficiálně registrovaných schůzek, napojení na jiné úředníky, zákulisní vliv i schopnost navazovat kontakty i s lidmi mimo Evropskou komisi.

Zabodoval ve zkušenostech

Hulicius zabodoval zejména ve zkušenostech. V Bruselu pracuje od roku 2003, nejprve v týmu eurolidovců (EPP), později jako asistent tehdejší europoslankyně Zuzany Roithové, odkud si ho předloni do svého týmu vytáhla Jourová.

Sám Hulicius byl označením „černý kůň“ zaskočen. „Článek mě překvapil. Jak sám autor zdůrazňuje, jde spíš o pokus o nějaký žebříček. Myslím, že jiní pozorovatelé bruselského dění by vytvořili podle svých kritérií jiné žebříčky a statistiky, proto to beru bez nějakých zvláštních emocí,“ řekl listu.

Ne všechny schůzky jsou v oficiálním registru, přiznává autor článku

Neúplnost výběru přiznává i sám autor. „Datové soubory, s nimiž jsem pracoval, nejsou perfektní. Ne všechny schůzky jsou v oficiálním registru, některé jsou špatně zaznamenané a lobbisté nejsou vždy ochotní zapisovat do registru své klienty,“ přiznal v článku Harrowell.

Zařazení Hulicia do soupisky nejvlivnějších euroúředníků podle deníku pravděpodobně souvisí se širokou agendou, kterou má na starosti jeho šéfová. Portfolio Jourové sledují hned čtyři výbory Evropského parlamentu, což automaticky znamená vyšší počet schůzek a kontaktů.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…