Nejhorší pokrytectví! Prominentní Američanka Applebaumová promluvila o Evropě a uprchlících

08.09.2015 16:42

Americká historička a nositelka Pulitzerovy ceny Anne Applebaumová osočila Evropu z nejhoršího pokrytectví. Rozhází nás fotka mrtvého dítěte na pláži, ale vybombardovaná Sýrie nás nechává klidné, jaké jsou v tom rozdíly? Informuje magazín Týden.

Nejhorší pokrytectví! Prominentní Američanka Applebaumová promluvila o Evropě a uprchlících
Foto: wikipedia
Popisek: Anne Elizabeth Applebaum.

Applebaumová se pořádně opřela do evropského pokrytectví, které přirovnala k tomu, jako když „loupe cibuli bez nože“. U nás uprchlíky označujeme fixou, v Maďarsku proti nim stavějí plot z ostnatého drátu. Obojí přirovnává k posílání židů do koncentračních táborů.

Kritizuje i britský bulvární plátek The Sun, který „po deset let brojil proti imigrantům všeho druhu“, aby následně apeloval na premiéra Davida Camerona, aby postavil „hráz proti přistěhovalectví...“. Pak přišly fotky a najednou The Sun otočil a žádá po Cameronovi, aby svou pozornost věnoval „nejhorší krizi, jaké čelí Evropa od druhé světové války“.

Její kritika padla i na samotnou hlavu premiéra Camerona, který „po prohlášení, že nemá smysl ‚přijímat stále více a více uprchlíků‘, řekl, že Británie ve skutečnosti přijme více a více uprchlíků“. Podle jeho kolegů ještě „neviděl ty snímky“, když říkal to první.

I samotná snaha řešit situaci tím, že rozdělíme uprchlíky na ty, kteří opravdu uprchlíci jsou, a na ekonomické migranty, jež si naši pomoc nezaslouží, je pokrytecké. „Zaprvé je těžké je snadno rozlišit. Co je důležitější, počet potenciálních ‚skutečných‘ uprchlíků je závratně vysoký.“

Celý text zde

Opírá se i do dublinského nařízení, podle kterého se uprchlíci musejí registrovat v první zemi, do které vstoupí. „To je moc hezké například v případu Irska. Ale co se děje, když desetitisíce lidí vstupují v Tripolisu na paluby lodí a zamíří do Itálie či Řecka?“

Problém podle ní představuje i Maďarsko, které si nedokáže s uprchlíky samo poradit. A místo aby jednali podle německé kancléřky Angely Merkelové a vyjádřili soucit a solidaritu, „přivítali uprchlíky slzným plynem a donutili je tábořit u budapešťského nádraží“.

„Nikdo nechce říct, že jde v podstatě o bezpečnostní krizi. Evropané se rozhodli už roky předstírat, že války v Sýrii a Libyi nejsou jejich problém,“ tvrdí Applebaumová, podle které jde zároveň o krizi zahraniční politiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…