Nejnovější průzkum: Kdyby se nyní konaly sněmovní volby...

15.10.2014 15:01

Pokud by se v první polovině října konaly volby do Poslanecké sněmovny, dopadly by obdobně jako loňské hlasování. Ukazuje to průzkum společnosti ppm factum research, z něhož vyplývá, že do sněmovny by se dostaly stejné politické strany.

Nejnovější průzkum: Kdyby se nyní konaly sněmovní volby...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

Prvenství by získalo hnutí ANO s 21,7 % hlasů, druhé místo by připadlo sociální demokracii se ziskem 18,9 % hlasů, pomyslný bronz by získali komunisté s 14,9 %. Do dolní parlamentní komory by se ještě dostali kandidáti TOP 09 (10,7 %), ODS a KDU-ČSL (shodně po 7,2 %) a Úsvitu přímé demokracie (5,8 %).

Současná koalice by získala ústavní většinu

Agentura na základě volebního modelu, založeného na stranických preferencích a předpokládané volební účasti 49 % odhadla také počty mandátů po zohlednění d´Hondtovy metody přepočtu hlasů na mandáty ve volebních krajích. Z odhadu vyplývá, že ANO by získalo 58 mandátů, ČSSD 47, KSČM 36, TOP 09 23, KDU-ČSL 15, ODS 13 a Úsvit 8.

Celý průzkum ZDE

Z výzkumu tak plyne, že pokud by se do koalice opět spojily ANO, ČSSD a KDU-ČSL, získaly by i v současné době potřebnou většinu, dokonce ústavní – 120 mandátů. Mohla by vziknout i středopravá koalice ANO, KDU-ČSL, TOP 09 a ODS, která by disponovala 109 mandáty. Naopak by nebylo možné sestavit středolevou koalici ČSSD, KSČM a KDU-ČSL, v současné době by získala jen 98 mandátů.

Agentura upozorňuje, že odhad mandátů je rovněž zatížen výběrovou chybou, která může pro kteroukoli z uvedených stran představovat odchylku až dvě poslanecká křesla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

19:03 Pic ho... Rozstříleného Fica operují, někde se baví

Slovenský premiér Robert Fico byl dnes postřelen, když po výjezdním zasedání vlády vyšel mezi lidi. …