Nejsme asociálové, hřímal před modrými straníky Nečas

03.03.2012 13:16

ODS není stranou asociálů, hřímal na ideové konferenci ODS premiér Petr Nečas. Občanští demokraté prý pouze odmítají uplácení voličů za pomoci dávek, jak to dělá levice, a upřednostňují efektivní sociální systém. Který pomůže těm, kdo to opravdu potřebují. Šéf pravicové vlády tvrdě zkritizoval ČSSD také za to, že podporují fiskální smlouvu EU. Na evropské úspory podporují, ale na domácí frontě je torpédují. Premiér to označil za pokrytectví.

Nejsme asociálové, hřímal před modrými straníky Nečas
Foto: Martin Kovář
Popisek: ODS ještě s Nečasem v čele

V Olomouci probíhá další z řady ideových konferencí ODS, tentokrát na téma adresné dávky a podpora rodiny. Se svým projevem na konferenci vystoupil také premiér Nečas, a okamžitě zdůraznil, že solidarita s potřebnými je tradiční pravicovou a konzervativní hodnotou. V žádném případě nejde čistě o doménu levicových stran, jak se někdy současná vládní opozice snaží naznačit.

Buď podpoříte reformy, nebo jste pokrytci

„Úvodem chci zdůraznit, že solidarita s potřebnými a sociální soudržnost jsou tradiční konzervativní a pravicové hodnoty. Sociální cítění  a sociální soudržnost není výsadou pouze levice, která by si ráda tuto oblast před veřejností přivlastnila. V hlubokém omylu setrvává ten, kdo si myslí, že pravicová strana nemá se sociálními aspekty politiky nic společného. Pravý opak je pravdou,“ prohlásil rezolutně premiér. Sociální zabezpečení ale musí odpovídat ekonomickým možnostem státu, jinak se dostaneme na trajektorii, která vede k např. Řecku.

Sociální demokracie si podle Nečase musí vybrat. Buď chce nadále hlásat, že chce vstoupit do eurozóny a přijmout tvrdá rozpočtová pravidla, a potom je její kritika vládních reforem pokrytecká. Nebo s tím ve skutečnosti nepočítá a hraje před svými voliči podivné divadlo kvůli krátkodobým politickým zájmům.

Premiér v této souvislosti připomněl, že i bývalý odborářský předák a dnes europoslanec za ČSSD Richard Falber se domnívá, že evropský fiskální pakt v budoucnu znemožní provádění sociálně demokratické politiky.

Rovná daň pomohla především méně majetným

Podstatným změnám v oblasti sociální politiky se nevyhne většina zemí EU a to díky demografickému vývoji. Zatímco se např. v Česku od roku 1990 nerodí mnoho dětí, také výrazně roste délka dožití, což svědčí o zlepšující se úrovni zdravotnictví i jiných odvětví. Tento vývoj sebou však nese potřebu ještě důsledněji vymáhat adresnost sociálních dávek. To samozřejmě samo o sobě nestačí, a proto Nečas na konferenci vyzdvihl přednosti rovné daně, kterou levicová opozice tak ráda a nahlas kritizuje.

„Zavedení rovné daně s daňovými bonusy a slevami bylo mimořádně výhodné především pro nízkopříjmové rodiny s dětmi. Čili nikoliv pro bohaté, jak demagogicky tvrdí levice, ale naopak právě pro nízkopříjmové skupiny s dětmi. Zrušení tohoto systému by znamenalo nikoliv dopad na bohaté, ale právě na nízkopříjmové rodiny s dětmi.  Jejich příjmy byly po odpočtu všech daňových slev zatíženy nízkou až nulovou daní. Bezmála čtvrtina rodin s dětmi dosáhla na tzv. daňový bonus, takže jim byly vyplaceny různě vysoké částky z titulu daňového zvýhodnění na děti. Tyto domácnosti tak v mnoha případech měly vyšší čistý příjem než příjem hrubý. Zvýšení daňových slev tak do jisté míry kompenzovalo dopady reformy v oblasti sociálních výdajů, především zvýšení nižší sazby DPH, a v současné době v tomto trendu pokračujeme,“ prohlásil Nečas.

Nečas si ve spojitosti se sociálním systémem rýpl do ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09), který prý sliboval, že nový systém výplat dávek naběhne již od ledna bez komplikací. V praxi se však ukázalo něco jiného a Nečas doufá, že se ministrovi podaří co nejrychleji problémy odstranit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…