Neklid v ČSSD: Toto by měli slyšet Sobotka a Chovanec. Zezdola se jim line protest

04.01.2017 16:10

ANKETA „Ministr vnitra Chovanec se vrátil před rok 1989 a skvěle by se vyjímal v hořkých komediích typu Tankového praporu,“ říká advokát a předseda jedné z organizací ČSSD v Brně Zdeněk Koudelka. ParlamentníListy.cz položily pár otázek sociálním demokratům, kteří často nejdou daleko i pro kritiku do vlastních řad. Potřebujeme bojovat s dezinformacemi v kyberprostoru? Schvalujete vnitrostranické referendum k prezidentské volbě?

Neklid v ČSSD: Toto by měli slyšet Sobotka a Chovanec. Zezdola se jim line protest
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka při úvodním slovu na 38. sjezdu ČSSD

Od ledna začal fungovat nový útvar Ministerstva vnitra – Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám – který má bojovat s dezinformacemi v kyberprostoru. Má své zastánce i kritiky a ve Vánočním poselství se mu věnoval také prezident Miloš Zeman, když řekl, že by si nepřál, aby se Ministerstvo vnitra stalo novodobým Koniášem. Česko podle hlavy státu nepotřebuje cenzuru a ideovou policii. Ministerstvo v reakci na poselství uvedlo, že nebude z internetu ani z tištěných médií odstraňovat žádný obsah, nemá být bezpečnostním sborem, orgánem činným v trestním řízení, ani zpravodajskou službou.

Potřebujeme tento nový útvar? To byla první otázka ParlamentníchListů.cz na některé členy ČSSD.

Slepička: Stačilo by, aby veřejnoprávní média seznamovala lidi s fakty

Předseda místní organizace ČSSD z Týna nad Vltavou David Slepička, který před časem patřil k iniciátorům výzvy k rezignaci předsedy, uvedl: „Vznik onoho nového útvaru vyvolává mnoho otázek. Osobně jsem coby laik přesvědčen, že Ministerstvem vnitra zveřejněná jeho působnost - „Půjde ve své podstatě o odborné analytické a komunikační pracoviště. Činnost Centra bude vzhledem ke gesci Ministerstva vnitra spočívat v monitorování hrozeb spojených přímo s vnitřní bezpečností státu, což předpokládá celkem široké pole hrozeb a potenciálních incidentů v oblasti terorismu, útoků na měkké cíle a bezpečnostních aspektů migrace, extremismu, hromadných akcí, narušování veřejného pořádku a různé trestné činnosti, ale právě i dezinformačních kampaní se vztahem k vnitřní bezpečnosti státu. Na základě monitoringu bude centrum detekované problémy vyhodnocovat a přicházet s návrhy věcných i legislativních  řešení, která bude v případě potřeby i realizovat. Zároveň se bude věnovat šíření odborných informací a osvětě o daných problémech směrem k laické i odborné veřejnosti…“ - spadá do kompetence Policie ČR či zpravodajských služeb a mělo by docházet především k posílení jejich zázemí. Co se týče výhrady pana prezidenta směřující k úloze osvěty či šíření ideí, je dle mého namístě. Otázkou je, zda by nestačilo, aby například veřejnoprávní média seznamovala občany s fakty, nikoliv s názory a výklady svých redaktorů,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Slepička.

Bocián: Velmi potřebné a žádoucí. Sociální sítě jsou plné hoaxů

Předseda místní organizace ČSSD Rýmařov Marek Bocián, jehož organizace se před časem také k výzvě vltavotýnské organizace připojila, naopak s Centrem proti terorismu a hybridním hrozbám problém nemá. „Podle mého názoru je tento ‚útvar policie‘ velmi potřebný a žádoucí. Nejedná se totiž o cenzuru článků a komentářů v kyberprostoru, to by musely být články nebo komentáře mazány či pozměňovány, tak tomu ale nebude. Moderní doba přináší moderní řešení a toto je jedno z nich. Sociální sítě jsou v dnešní době plné hoaxů a cílených dezinformací, což ve velké míře ovlivňuje veřejné mínění. Hlavní smysl centra je obsažen v jeho názvu, myslím, že tyto hrozby existují. Kdo jiný než Ministerstvo vnitra by měl dezinformační hrozby analyzovat a upozorňovat na falešné informace. Nelíbí se to těm, kteří sami tyto nepravdivé informace šíří,“ uvedl regionální politik.

Koudelka: Chovanec by se vyjímal v Tankovém praporu

„Stát takový útvar nepotřebuje a jeho financování ze státních peněz je příkladem mrhání veřejnými penězi,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz předseda místní organizace ČSSD Brno-Jundrov, advokát Zdeněk Koudelka. „Ministr vnitra Chovanec se vrátil před rok 1989 a skvěle by se vyjímal v hořkých komediích typu Tankového praporu. Naše společnost má zkušenost s ideologickou výchovou totalitního režimu a předpokládám, že vše, co tento útvar označí za závadné, bude většinou lidí vnímáno jako doporučení obsahu. Jako se nevěřilo Rudému právu, nebude se věřit ani Chovancovým úředníkům.“

„Myslím, že lidé nejsou tak hloupí, aby si neuměli udělat názor na věci sami. Tento útvar proto považuji přinejmenším za nadbytečný,“ uvedl poslanec Jeroným Tejc, šéf ústavněprávního výboru sněmovny za sociální demokracii. „Žijeme v demokracii a nemusíme si platit někoho, kdo nám bude říkat, co je pravda a co už pravda podle jeho mínění není,“ dodal pro ParlamentníListy.cz.

Poslanec Jaroslav Fodyna reagoval takto: „Je to naprosto nešťastná záležitost. Náš národ je dost inteligentní. Prošel si různými etapami, kdy jsme byli stále něčím ovlivňováni, a vždycky jsme byli schopní si najít odpověď na to, co je a není pravda. Je nám bytostně nepříjemné, aby nám někdo tvrdil, co je a není pravda. Současná demokracie a svoboda umožňuje každému si věci ověřovat z různých zdrojů. Chybí mi k tomu i spousta odpovědí. Když někdo přijde na to, že se píše o něčem, co je jinak, co budou dělat? Přelepí mu stránku? Vůbec tomu nerozumím.“

V ČSSD uspořádají vnitrostranické referendum k volbě prezidenta

ČSSD s největší pravděpodobností uspořádá vnitrostranické referendum k prezidentské volbě: „Počkáme si, jestli Miloš Zeman ohlásí svoji kandidaturu; pokud ano, tak ho zařadíme mezi lidi, ke kterým se budou moci naši členové vyjádřit,“ sdělil předseda Bohuslav Sobotka. O čem tento krok podle vás svědčí a schvalujete uspořádání vnitrostranického referenda? I k tomuto dotazu se členové ČSSD vyjádřili.

„Chci věřit, že je tento postoj předsedy Sobotky především sebereflexí jeho samého a jeho kolegů ve vedení ČSSD. Jsem rád, že se nebude opakovat výběr prezidentského kandidáta pouze vedením strany samotným, jako tomu bylo v případě Jiřího Dienstbiera,“ uvedl David Slepička. „Je však s podivem, že ono vnitrostranické referendum se nebude konat v případě volby samotného vedení ČSSD, pana předsedu nevyjímaje. Přijde mi zvláštní, že kandidáti na hejtmany či poslance primárkami projít musí, a vrcholní představitelé jsou a i v letošním roce budou opět voleni jen úzkou skupinou delegátů sjezdu,“ dodal.

Bocián: Žádoucí, osobně ho vítám a nebude jen o Zemanovi

„Každý prvek přímé demokracie uvnitř sociální demokracie je dle mého názoru žádoucí, osobně ho vítám, ale určitě to nebude jen o Miloši Zemanovi. Nabídka kandidátů bude, předpokládám, mnohem pestřejší. Mám však pocit, že se vnitrostranické referendum mohlo v některých otázkách uspořádat mnohem dříve. Takto budí dojem, že se vytáhne eso z rukávu až po odehrané hře,“ říká Marek Bocián.

Advokát Zdeněk Koudelka zmínil: „Stranická referenda podporuji vždy. Miloš Zeman je silná politická osobnost. Pokud bude kandidovat, nebude mít mezi levicovými voliči reálného konkurenta.“

„Sociální demokracie od roku 1992 prosazovala a nakonec prosadila přímou volbu prezidenta. Rozhodli jsme se nechat výběr hlavy státu na lidech, což je nepochybně správné,“ pochválil rozhodnutí Jeroným Tejc. „Doporučení politických stran prezidentské volby nerozhodne. Souhlasím ale s Bohuslavem Sobotkou, že pokud doporučení máme dát, měli by o tom rozhodnout všichni členové v referendu. Je logické, bude-li Miloš Zeman kandidovat, aby se na kandidátní listině pro referendum objevil.

„Nemám nic proti zjišťování nálady a názorů členské základny ČSSD,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Foldyna. Jsem přesvědčen i v této chvíli bez referenda, že sociální demokracie by měla podpořit Miloše Zemana, protože si myslím, že z těch, kteří ho volili, byly dvě třetiny lidí, které oslovuje sociálnědemokratická politika. Mohu mluvit jen za svou členskou základnu, ale tady drtivá většina považuje jeho názory, postoje za správné a Miloše Zemana za dobrého prezidenta.“

Premiér představil další úkoly vlády včetně zvyšování mezd

Předseda vlády Bohuslav Sobotka představil deset hlavních úkolů, které chce vláda ve zbytku svého mandátu prosadit a dokončit. Patří mezi ně čerpání finančních prostředků z fondů EU, započetí stavebních prací u klíčových dopravních staveb, prosazení zákona o sociálním bydlení, dokončení legislativního procesu u zákona o valorizaci plateb za státní pojištěnce, pokračování ve zvyšování minimální mzdy a ve zvyšování platů ve veřejném sektoru. Jste s těmito plány spokojeni, nebo něco chybí? A bude to stačit k dobrému volebnímu výsledku?

„Otázkou je, co lze označit za dobrý výsledek ČSSD v nadcházejících parlamentních volbách. Pro mě je to především schopnost strany vést budoucí vládu, naplňovat program ČSSD, a ne jej vyměnit za křesla ve vládě, budovat suverenitu ČR a nepoklonkovat žádné z mocností, ale ani EU, souznít s většinou nejen členů ČSSD, ale i občanů naší země,“ uvedl David Slepička. „K dobrému výsledku ČSSD by jistě přispělo, kdyby se pan předseda a jeho vedení ČSSD konečně rozhodlo, čí zájmy chce hájit a jak, kontinuálně bylo schopno toto své přesvědčení prosazovat, jednoznačně a věcně komunikovat, a ne měnit své postoje v řádech týdnů, jak můžeme u pana Sobotky pozorovat již od krajských voleb. Jen důvěryhodné vedení sociální demokracie je dle mého schopno v nadcházejících volbách uspět. Jakou důvěru asi budí premiér, který na jednu stranu pana podnikatele Babiše udělá svým vicepremiérem a ministrem financí, aby následně prohlašoval, že ministři by neměli podnikat?  Obávám se, že stejnou důvěru jako premiér, který opustil nosnou část programu ČSSD (např. církevní restituce výměnou za premiérské křeslo), stejnou jako chlap, který nedrží slovo.

Jsem přesvědčen, že občané v této nelehké době, kdy celá Evropa čelí mnoha výzvám, ty ekonomické nevyjímaje, budou preferovat především čitelného, srozumitelného a důvěryhodného politika, a nezbývá než doufat, že právě takový povede ČSSD do dalších voleb,“ dodal. 

„Je určitě dobře, že se tyto úkoly představily. Připomenutím těchto úkolů však nese Bohuslav Sobotka kůži na trh,“ uvedl Marek Bocián. „Pokud úkoly nebudou splněny, dostane premiér špatnou známku od svých voličů a od občanů naší země. Protože je jen krátká doba do voleb, nečekám už žádnou podporu od koaličních partnerů. Jen mi pořád nějak schází vyjádření premiéra k otázkám „migrační krize“ a s tím spojené otázky bezpečnosti naší země,“ doplnil.

Koudelka: Kdo chce Babiše, zvolí ANO, kdo ho nechce, ČSSD hlas nedá

„Volební výsledek závisí na celkovém dojmu z politiky strany, ne na jednotlivých vládních opatřeních, která si stejně přisvojí Babiš i Sobotka. Sobotkova vláda je vládou dvou nejsilnějších stran, tedy velké koalice, kterou doplňují lidovci. Přirozený politický boj se většinou vede mezi dvěma největšími stranami, ale ty jsou nyní koaličními partnery,“ rozebral situaci pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Koudelka. „Sobotku osobnostně překrývá Babiš. Tedy, kdo chce Babiše, zvolí ANO. Kdo nechce Babiše, nedá hlas sociální demokracii, protože tu bude vnímat jako Babišovo béčko. Jako stranu, která je schopna jít s Babišem do koalice. Místo aby se vůči němu radikálně vymezila,“ dodal.

Tejc: Musíme zvýšit růst valorizace penzí

„Ekonomice se daří, roste HDP, máme přebytkový rozpočet a nejnižší nezaměstnanost. Aby to vše mělo smysl, musí tento úspěch pocítit všichni, především zaměstnanci, rodiny s dětmi nebo senioři. Současně ale nesmíme zapomínat na investice. Uvedené priority by tomu měly napomoci. Nepochybně nezůstane jen u nich. Obdobně musíme zvýšit růst valorizace penzí, neboť jejich výše ve vztahu k průměrné mzdě se neustále propadá,“ zhodnotil Jeroným Tejc.

Poslanec Jaroslav Foldyna k prioritám uvedl: „To jsou atributy levicové sociálnědemokratické politiky. Jsem s nimi spokojen, důležité je tyto věci prosadit. Byl bych jen daleko ambicióznější ve valorizacích a zvyšování platů. Česká ekonomika se pohybuje na úrovni 60 procent německé, ale mzdy na úrovni třiceti procent. Stále naříkáme, že jsme levná pracovní díla, snažil bych se zvedat mzdy razantněji. Z této země se odváží mnohem více peněz, než vkládá. Pak bych dal větší důraz na spolupráci s odbory, které jsou přirozeným partnerem. Jejich politika a slogan ‚Konec levné práce‘ jsou strašně důležité. Považuji toto jejich úsilí za jedno z nejlepších v novodobé historii, se kterým odbory přišly.“

Autoři: Daniela Černá, David Hora, David Daniel

reklama

autor: .

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …