Německá vláda schválila severní plynovod a okamžitě to schytává. Teď prý opravdu není vhodná doba, dělat byznys s Putinem

01.04.2018 21:35

Spolková republika Německo povolí výstavbu a provoz své časti plynovodu Nord Stream 2 (Severní proud 2), o který se v Evropské unii vede spor, a to zrovna ve chvíli, kdy země EU vyhošťují ruské diplomaty. Projekt má totiž rozšířit plynovod, který obchází Ukrajinu a přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Někteří kritici varují, že to akorát posílí závislost na Moskvě a Vladimir Putin pak nebude Evropany brát vážně.

Německá vláda schválila severní plynovod a okamžitě to schytává. Teď prý opravdu není vhodná doba, dělat byznys s Putinem
Foto: Oficiální twitterový účet Vladimira Putina
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Plynovod Nord Stream je známý tím, že vyvolává zahořklé debaty. Celá situace nyní ještě graduje, a to navíc v době, kdy většina členů EU dává vyhoštěním ruských diplomatů najevo jednotu a odhodlání vůči Kremlu, informovala německá veřejnoprávní televize ARD, jejíž text pro české čtenáře přeložil server Časopisargument.cz.

Podle europoslance za Zelené Reinharda Bütikofera vysílá Nord Stream 2 přesně opačný signál. „Když jen povrchně pošleme čtyři diplomaty domů, ale tam, kde jde o evropskou samostatnost neděláme nic, pak Putin nebude mít pocit jasné evropské vůle, která mu stanovuje hranice,“ uvedl.

Kritici Nord Streamu 2 jsou toho názoru, že plynovod upevňuje závislost na Moskvě, co se energií týká. A nelíbí se to ani USA. Námitky zahrnují posílení pozice Gazpromu. Ale také to, že se zatím existující trasy stávají přebytečnými – ukrajinská i polská. Bütikofer říká, že Ukrajina bude vydíratelnější, protože už nebude moci dělat obchody a hospodářsky se tím destabilizuje. V Evropské komisi jsou přesvědčeni o tom, že Nord Stream 2 jde proti cíli mít co nejvíce zásobovacích cest. Pro německou vládu a provozovatele je podle serveru Časopisargument.cz jasné, že se jedná o soukromý ekonomický projekt, do kterého nemá EU co mluvit.

  • Původní zdroj ZDE

Zatímco jedni hovoří o tom, že plynovod posílí Německo a Evropu, protože je to znamení energetické bezpečnosti, jiní hovoří o rozdělení a oslabení EU. Navíc podle německé veřejnoprávní televize ARD pak Putin nebude brát Evropany vážně, když ho na jednu stranu potrestají, ale na druhou s ním chtějí dělat nové obchody. Pokud po německém povolení přijdou povolení z dalších zemí, může se prý začít stavět ještě v tomto roce tak, aby byl provoz spuštěn na konci roku příštího.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…