Německá vládní zmocněnkyně pro migraci a uprchlíky se tvrdě pustila do Roberta Fica

10.01.2016 20:19

Zmocněnkyně německé vlády pro migraci, uprchlíky a integraci Aydan Özoguzová je podle svých slov zděšená, že členský stát EU, jako je Slovensko, údajně využívá přehmaty v Kolíně nad Rýnem na paušální rozdmýchávání nenávisti vůči jedné náboženské komunitě.

Německá vládní zmocněnkyně pro migraci a uprchlíky se tvrdě pustila do Roberta Fica
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Özoguzová tak reagovala na slovenského premiéra Roberta Fica, který po násilných silvestrovských událostech nejen v Německu, ale i v dalších evropských zemích vyzval ke svolání evropského krizového summitu z důvodu sexuálních útoků v Kolíně nad Rýnem.

„To je neuvěřitelné. Měl by s tím co nejdříve skončit,“ řekla dále Özoguzová na údajné výpovědi některých slovenských muslimů, že se ženy a děti bojí případných útoků. Podle německé vládní zmocněnkyně pro migraci si jen Fico, který rovněž žádá větší ochranu vnějších hranic Evropy, dělá z muslimů štvanou zvěř.

Slovenský premiér zároveň týdnu uvedl, že nechce, aby se na Slovensku stalo něco podobného jako v Německu, a zdůraznil, že je nutné zabránit tomu, aby slovenské ženy byly pronásledovány na veřejných místech. „Slovenská vláda nedělá nic víc než pravicoví populisté v naší zemi,“ uvedla dále Özoguzová na tuto Ficovu obavu a dodala, že se Fico podobá německým nacionalistům především v tom, že prý podezřívá celou komunitu a vyvolává obavy z ní i z uprchlíků.

Podle zářijových schválených kvót by měla Bratislava přijmout 802 uprchlíků, nicméně Slovensko je kromě Maďarska a po nástupu PiS k moci i Polska jedinou zemí, kde ministři vnitra odolávají podřídit se unijním uprchlickým kvótám. Jak připomíná server prvnizpravy.cz, Fico a spol. za to schytávají kritiku. Například podle německého listu Der Spiegel slovenský premiér udělal z uprchlíků ústřední bod své volební kampaně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…