Německo a vůbec celá EU toho už prý zpackaly dost. Řecku už může pomoci jenom jedna země na světě

20.02.2015 7:15

Americký publicista, ekonom a v posledních týdnech také poradce řeckého ministra financí James K. Galbraith je přesvědčen, že Spojené státy by měly pomoci Řecku. Jednání Německa a celé eurozóny vůči Řecku považuje za kontraproduktivní

Německo a vůbec celá EU toho už prý zpackaly dost. Řecku už může pomoci jenom jedna země na světě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

„Může se Evropa zbavit svých zištných iluzí a podívat se reálně na situaci ve státech jižní Evropy? Současná realita říká, že politika přehnaných úsporných opatření selhala. V posledních šesti letech se v rámci ní nepodařilo zvýšit ekonomický růst, zlepšit veřejné služby ani vytvořit nová pracovní místa. Natož, aby byla potlačena míra korupce,“ konstatuje Galbraith. Naopak podle jeho názoru došlo k devastaci vzdělávacího i zdravotnického systému a řecká společnost se dostala na okraj propasti. „Tato politika se proto musí změnit. Ať už se souhlasem Evropy, či bez něj,“ vyzývá Galbraith.

Podle názoru amerického spisovatele a ekonoma se nejvíce chybná politika projevila právě v Řecku, které ztratilo třetinu svého HDP, nezaměstnanost se dostala na 26 % a na 50 % u mladé populace. „Od Pirea až k Aténám jsou vidět jen zavřené obchody a zastavárny. Mnoho Řeků je nyní na mizině, jiní dokonce hladoví. To je také důvod, proč Syriza zvítězila v posledních parlamentních volbách,“ poukazuje Galbraith a kritizuje nesplnitelné závazky, které slíbila splnit předchozí vláda. „Nová řecká vláda požádala o nastolení pozměněných finančních podmínek vyplývajících ze závazků vlády předchozí. Před více než 14 dny ovšem Evropská centrální banka odňala řeckým bankám možnost využívat státní cenné papíry. Atmosféra kvůli termínům a výhrůžkám zhoustla. Vystresování občané hromadí hotovost,“ popisuje situaci Galbraith.

celý text v angličtině si můžete přečíst ZDE

„Řekové nicméně souhlasili s tím, že je zapotřebí začít diskutovat o možnostech refinancování a dalších podmínkách. Země ovšem nemůže slibovat rozpočtový přebytek, protože na něj za žádnou cenu nemůže dosáhnout. Ani nehodlá akceptovat nehorázné podmínky zahrnuté do předchozího programu týkající se privatizace a trhu práce. Řecko nemůže a nechce přijmout podmínky nadiktované tzv. Trojkou ve složení Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond. V rámci těchto svazujících opatření Řecko žádalo o překlenovací úvěr a dostatek času na diskuzi o nalezení společných styčných bodů. Jediným možným řešením ovšem bylo je nakonec odmítnout,“ je přesvědčen Galbraith.

„Země eurozóny jako je Španělsko, Portugalsko a Finsko čekají v dohledné době volby. Tamější vlády se nyní obávají, že pokud Řecko uspěje, jejich voliči je obviní z bezpáteřnosti za to, že ony podmínky EU přijaly. Zatímco Řecko jim otevřeně vzdoruje. Jejich obavy jsou reálné. Některé z těchto vlád jsou předem ztraceny. Řekové zapálili oheň, který jen tak neuhasne,“ píše Galbraith. Německo dle jeho názoru čelí velké výzvě. „Mohlo by zachránit EU i euro tím, že změní kurz. Bude s Řeckem nadále jednat a projeví dobrou vůli. Nebo si může tvrdohlavě a absolutisticky trvat na svém a pokusit se současnou řeckou vládu zničit. Po velkém včerejším ne, které jsme od Německa slyšeli, se zdá, že bude platit druhá varianta,“ varuje Galbraith.

Pokud prý v této dramatické chvíli selže Evropa, mohou se do celé situace vložit Spojené státy. „Řecko je spolehlivý spojenec v rámci NATO. Jeho nová hospodářská politika jde ruku v ruce s tou americkou. Prezident Obama mnohokrát opakoval, že Řecko ukázalo značnou míru pragmatismu, trpělivosti a odhodlání. Tyto vlastnosti si v současné krizi získaly u Američanů respekt. Řecko je navíc malá země, kde se mohou drobná, ale efektivní opatření projevit velmi brzy. Včetně poskytnutí záruk na úvěr a v případě nutnosti i měnových swapů. Zajištění těchto záležitosti je v naší moci. Měli bychom začít jednat,“ nabádá v závěru svého komentáře Galbraith.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…