Německo... tedy... Evropská unie. Merkelové to hodně ujelo

06.06.2017 9:00

Kancléřka Angela Merkelová je svými kritiky často obviňována z toho, že se snaží ovládnout Evropu a fakticky se stát jedinou dominantní silou starého kontinentu. Britský deník The Express nyní s jistou mírou nadsázky konstatuje, že Merkelová dala na tiskové konferenci s indickým premiérem svým kritikům za pravdu.

Německo... tedy... Evropská unie. Merkelové to hodně ujelo
Foto: archív autora
Popisek: Angela Merkelová

Německé kancléřce je přičítán značný vliv na rozhodovací procesy Evropské unie, do jejíhož rozpočtu ostatně nejvíce přispívá právě její země. V kuloárech se hovoří o tom, že i uprchlické kvóty Evropské komise ve skutečnosti prosadila osobně Merkelová. A obdobné je to i s dalšími klíčovými rozhodnutími Bruselu včetně zahraniční politiky a vztahu ke Spojeným státům, Rusku a dalším světovým mocnostem.

Ačkoli je Německo považováno za hnací motor Evropské unie, není jeho dominance po chuti ani nejbližším spojencům. Samotná kancléřka na četná obvinění nereaguje, jak je ostatně jejím zvykem, když přijde na „nepříjemná témata“. Proto zejména britská média sledují každou chybu či jen drobné uklouznutí, kterého se kancléřka dopustí. Jednoho takového využil britský deník The Express k publikování škodolibého článku.

„Freudovské přeřeknutí? Angela Merkelová si plete Německo s Evropskou unií,“ píše deník v titulku svého článku, ve kterém informuje o společné tiskové konferenci německé kancléřky a indického premiéra Narendra Modiho. „Paní Merkelová hovořila o ‚německo-indickém obchodě‘, ale potom se rychle opravila a opravila se na ‚obchod mezi Evropskou unií a Indií‘,“ uvádí britský deník.

Toto podivné „freudovské“ přeřeknutí dle britského deníku opět přispěje ke zvýšené kritice údajných německých snah o ovládnutí Evropské unie. Indický premiér Modi však Merkelové svým následným komentářem příliš nepomohl. Německou kancléřku naopak za „vedení Evropské unie“ pochválil a konstatoval, že si v tomto ohledu počíná Merkelová naprosto obdivuhodně, cituje The Express indického premiéra.

Britský deník dále zmiňuje, že podle zpravodajské agentury se nezdálo, že by německou kancléřku její přeřeknutí nějak zvlášť vykolejilo. Je pravdou, že Angela Merkelová po loňském poklesu preferencí opět našla své ztracené sebevědomí. Zatímco v průběhu loňského roku se její budoucí politická kariéra v důsledku migrační krize a teroristických útoků ocitla v sázce, aktuálně o jejím vítězství nepochybují snad ani ti největší kritici.

Merkelové se podařilo překonat i nejistotu spojenou s návratem někdejšího šéfa Evropského parlamentu Martina Schulze zpátky do německé politiky. V prvních týdnech po oznámení tohoto kroku se zdálo, že Schulz může vážně ohrozit její nejvyšší aspirace. Následně však SPD prohrála s Merkelové CDU a vše je najednou jinak. Také v průzkumech se Schulz a socialisté propadli zpátky na původní úroveň a posílená Merkelová si dovolila před několika dny nezvykle otevřeně kritizovat Donalda Trumpa.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…