Německo vsadilo na Čechy. Technologie z Pardubic pohlídá vzdušný prostor i kolem Hamburku

21.03.2024 19:15 | Monitoring

Česká republika opět potvrdila, že patří ke světovým špičkám v technologiích, které se používají pro řízení letového provozu. Pardubická společnost ERA, která již dnes hlídá na dvě stovky letišť, totiž vyhrála výběrové řízení na instalaci celoplošného systému, který bude řídit letový provoz v okolí Hamburku, největšího německého přístavu pro Severní moře.

Německo vsadilo na Čechy. Technologie z Pardubic pohlídá vzdušný prostor i kolem Hamburku
Foto: archiv: ERA
Popisek: Pardubická společnost ERA.

„Deutsche Flugsicherung GmbH je jedním z našich nejlepších zákazníků, systémy ERA již fungují na tuctu německých letišť: v Mnichově, Frankfurtu, Hamburku, Lipsku, Düsseldorfu, Stuttgartu, Kolíně, Braunschweigu a Berlíně. Navíc náš poslední společný projekt rozmístění ADS-B stanic po celé zemi poskytne zákazníkovi přehled o pohybech ve vzdušném prostoru téměř nad celým územím. Díky této poslední zakázce se spolupráce našich týmů dále prohloubí,” uvedl generální ředitel ERA Ondřej Chlost, podle jehož slov byla firma z Pardubic vybrána jako spolehlivý partner, který má zkušenosti s implementací svých technologií pro potřeby letového provozu v Německu již od roku 2000.

Pardubická technologie tak bude dohlížet na oblast, která se nachází na severu Spolkové republiky Německo v okolí Hamburku a pokrývá přibližně 1400 km2. „Hlavním cílem je vylepšit infrastrukturu zajišťující větší bezpečnost, organizovanost a promptnost jak pohybu letadel přistávajících na letištích Hamburk a Finkenwerder, tak přeletů přes oblast CTR Hamburk,” uvedl manažer projektu MaRS z DFS.

Velká hustota provozu v regionu je dána přítomností dvou vytížených letišť blízko u sebe. Mezinárodní letiště Hamburk odbaví přes 13 milionů cestujících ročně a letiště Finkenwerder slouží firmě Airbus k přepravě jejích výrobků. Navíc je v blízkosti polygon pro testování dronů. Dodávaný systém bude mimo jiné hlídat oblast přiblížení k Letišti Hamburk do vzdálenosti 25 námořních mil (cca 46 kilometrů) a letovou hladinu od země do 5000 stop (do 3 kilometrů).

Smlouvu podepsaly ERA a německé řízení letového provozu DFS a oficiálně oznámily začátek spolupráce při setkání během výstavy leteckých technologií Airspace World 2024 v Ženevě.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …