Německý kancléř letí do Pekingu. Měli jsme se poučit ze spálení s Ruskem, kritizují jej

03.11.2022 22:10

Válka na Ukrajině ukázala Německu, že je riskantní, aby jeho ekonomika byla příliš závislá na surovinách dodávaných z Ruska. Německý kancléř Olaf Scholz však koncem tohoto týdne míří do Pekingu za čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Jednat spolu mají především o obchodních záležitostech, o přístupu k válce na Ukrajině a ke vztahům s Tchaj-wanem. Scholz ve své zemi již čelí kritice, že ve vztazích s Čínou přehlíží politická rizika. Píše o tom iRozhlas.cz.

Německý kancléř letí do Pekingu. Měli jsme se poučit ze spálení s Ruskem, kritizují jej
Foto: wikipedia
Popisek: Olaf Scholz

Scholz je prvním představitelem zemí liberální demokracie na státní návštěvě Číny od vypuknutí pandemie koronaviru ve Wu-chanu v roce 2019, a bude prvním významným politickým představitelem, který se setká se Si Ťin-pchingem od doby, kdy čínský prezident upevnil svou moc po otřesech v čele komunistické strany, píše britský deník The Guardian.

V pátek Scholz uskuteční jednodenní návštěvu Pekingu jako představitel vlády, která slíbila, že obrátí list z éry Angely Merkelové, kdy Německo usilovalo o užší hospodářskou spolupráci po finanční krizi v roce 2008 a upevnilo své vztahy během návštěv Číny za 16 let působení Merkelové.

Současná německá koaliční vláda tří stran naopak oznámila záměr snížit svou ekonomickou závislost a posílit vztahy s demokratickými státy v Asii. V koaliční smlouvě podepsané na konci loňského roku označila své vztahy s Čínou za „systémové soupeření“ a zdůraznila potřebu řešit „otázky geopolitické a bezpečnostní politiky společně se Spojenými státy a s kritickými indo-pacifickými partnery, jako jsou Japonsko, Austrálie a Indie“.

Scholz se takto ostře vymezovat vůči Číně zatím nechce a čínským firmám povolil hned dva obchody, kterými je dostane ke kritické infrastruktuře.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková vzkázala, že Německo se musí poučit z chyb a nesmí být závislé na zemích, které nevyznávají stejné hodnoty. V obchodní bilanci však Čína vede v importu i exportu a je pro Německo téměř nenahraditelná.

Předně pro německé automobilky je to nejzásadnější trh. Volkswagen v Číně prodává 40 % všech vyrobených aut celého koncernu. Závislost Volkswagenu kritizuje i kancléř Olaf Scholz, byznysmenům několikrát říkal, že nesmějí sázet všechno na jednu kartu a měli by rozkládat rizika.

Podle deníků Süddeutsche Zeitung a Tagesspiegel může být právě toto jedním z hlavních bodů celé schůzky, a rovněž válka na Ukrajině. Kvůli tomu je možná kancléř k Číně vstřícnější než zbytek vlády. Vladimir Putin byl před Scholzem poslední, s kým Si Ťin-pching mluvil. Teoreticky by tak Peking mohl umět na Kreml patřičně působit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…