Německý kancléř prý vyžvanil tajemství o Ukrajině. V Londýně zuří

02.03.2024 14:10

Německý kancléř Olaf Scholz (SPD) čelí ostré kritice doma i v zahraničí. Když vysvětloval, proč Německo nepošle Ukrajině střely Taurus, prozradil tajné informace o Britech a Francouzích pomáhajících ukrajinským silám. „Facka pro spojence,“ vyjádřila se k jeho výrokům předsedkyně výboru pro zahraniční záležitosti Velké Británie Alicia Kearnsová. Slovo dodal i Ben Wallace.

Německý kancléř prý vyžvanil tajemství o Ukrajině. V Londýně zuří
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý kancléř Olaf Scholz (SPD)

V rozhovoru s novináři v Berlíně na začátku tohoto týdne Scholz zdůvodnil své trvající odmítání poslat na Ukrajinu moderní německé střely s plochou dráhou doletu Taurus tím, že by k jejich naprogramování mohli být zapotřebí němečtí vojáci na Ukrajině. Tím by se podle Scholze Německo stalo aktivním účastníkem konfliktu. Kancléř též zdůraznil, že na Ukrajinu nepůjdou žádní němečtí vojáci, uvádí agentura AP.

„Je to zbraň s velmi dalekým dosahem," řekl Scholz o střelách. „A to, co dělají Britové a Francouzi, pokud jde o kontrolu cílů a podporu kontroly cílů, nelze v Německu provést.“

V loňském roce britská vláda potvrdila, že na Ukrajinu poslala rakety dlouhého doletu Storm Shadow, a krátce poté ji následovala Francie, která svou verzi stejných raket nazývá SCALP.

V Británii byl kvůli svému výroku německý kancléř obviněn z „hrubého zneužití zpravodajských služeb“, když prozradil podrobnosti o britské pomoci Ukrajině.

„Jedná se o hrubé zneužití zpravodajských informací, které má záměrně odvést pozornost od neochoty Německa vyzbrojit Ukrajinu vlastním raketovým systémem dlouhého doletu," uvedl Tobias Ellwood, bývalý náměstek britského ministra obrany, cituje britský online deník Independent.

Ellwood dodal, že „Scholzova argumentace bude bezpochyby využita Ruskem k raketovému vzestupu zbrojení".

Předsedkyně výboru pro zahraniční záležitosti Velké Británie Alicia Kearnsová o Scholzových výrocích mluvila jako o „facce pro spojence“. „Scholzovy komentáře jsou špatné, nezodpovědné a představují facku spojencům. Máme na výběr. Buď dáme Ukrajině to, co potřebuje, nebo budeme svědky dalšího krveprolití a naprostého selhání odstrašení,“ napsala a vyzvala Německo k dodání Kyjevu střel Taurus.

K Scholzovi se vyjádřil i bývalý britský ministr obrany Ben Wallace. „Scholzovo chování ukázalo, že pokud jde o bezpečnost Evropy, je to špatný člověk, který je ve špatnou dobu na špatném místě,“ řekl pro The Standard.

Ve Francii poslanec Benjamin Haddad ze strany Renesance prezidenta Emmanuela Macrona uvedl, že kancléřovy komentáře vyvolaly „diplomatickou krizi“ s Londýnem. „Berlín je velmi izolovaný,“ dodal na sociální síti X.

S kritikou Scholze přichází i německá opozice.

„Prohlášení kancléře ohledně údajného zapojení Francie a Velké Británie do provozování raket dlouhého doletu používaných na Ukrajině je zcela nezodpovědné. Scholz prokazuje nedostatek zájmu o zájmy našich spojenců a posiluje rozpory mezi Evropany,“ napsal na X politik CDU a bývalý ministr životního prostředí Norbert Röttgen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Německý kancléř Olaf Scholz řekl jen to,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepolarbear , 02.03.2024 15:35:59
co všichni ti, kteří se zabývají SVO vědí již od jejího počátku. Programování cílů a technické provedení neprovádí vojáci Ukrajiny, ale zahraniční personál vycvičený k dané zbrani. Ukrajinci možná jen zmáčknou tlačítko.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…