Neměli wi-fi. Neměli televizi. Tak šli dál, za lepším. Šlachta odhalil pravdu o migrantech

19.10.2023 17:05 | Monitoring

Bývalému elitnímu policistovi, někdejšímu šéfovi pro odhalování organizovaného zločinu, předsedovi hnutí Přísaha Robertu Šlachtovi se líbí nápad Rakouska, že lidé, již žádají v jejich zemi o azyl a čekají na vyřízení, budou vykonávat veřejně prospěšné práce pro zemi i pro obec. Hovořil i o své cestě na jih Itálie a o tom, jak se bavil s migranty. Rozhovor přinesla XTV.cz.

Neměli wi-fi. Neměli televizi. Tak šli dál, za lepším. Šlachta odhalil pravdu o migrantech
Foto: Hana Brožková
Popisek: Robert Šlachta

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31661 lidí
Ten se koncem září vydal do Itálie, kde zjišťoval situaci a chtěl přivézt řešení migrace. „Blíží se evropské volby. Přísaha bude stavět kandiátku a migrace bude jeden z důležitých témat do voleb. V současné době jsme na číslech, migračních, která byla loni, a myslím, že jsme přesáhli roky 2014 a 2015. Nechceme jen mluvit, ale dojeli jsme do Itálie. Projeli jsme Itálii až na Sicílii a snažili jsme se dostat na Lampedusu, ostrov, který je nejdůležitější v tom nárazníkovém pásmu. Tím, že tam migrant vstoupí, prohlásí se za uprchlíka, dostává šanci na azyl. Z šesti tisíc občanů Lampedusy je tam dvanáct tisíc migrantů, kteří tam přijeli,“ začal s vyprávěním Šlachta, kterého však na Lampedusu z důvodu nouzového stavu nepustili.

„Ale mluvili jsme se starosty, ale i s migranty, kteří tam čekají na azyl. A myslím si, že to bylo hodně podnětné k tomu, abychom byli schopni stavět program do evropských voleb a podívat se, jak je ten problém hluboký,“ sdělil Šlachta. 

„Musím říct, že co bylo strašně důležité, jak jsme mluvili se starosty, tak čím jste níž, starostové měst a obcí v Itálii, mají stejné problémy, jako když vezmeme naše starosty na československé hranici. Tam, kde jsou nejvíc migrací postiženi. A čím jdete výš, tak vidíte u těch politiků nebo lidí, kteří jsou zodpovědní, vidíte větší toleranci vůči migraci, větší toleranci k bezpečnosti. Mně trošku připadá, že Evropa se tím střílí do nohy, protože samozřejmě ty problémy, které dostávají ty první obce a první města, tak by měly být pro nás ty hlavní. A co jsme si odtamtud dovezli? Je důležité, aby ty evropské volby... Je důležité sjednocení. A sjednotit azylovou politiku a sjednotit přístup k migrantům,“ uvedl. 

„Byli jsme v městečku s 2 500 občany, které je na hranicích Slovinska a Itálie, které by neměly mít problém s migrací, protože tam není vnější hranice EU, ale zrovna tam vlastně z těch hor přechází největší počet. A ten nám říká: Víte, já jsem je tady ubytoval, dali jsme jim postel, dali jsme jim jídlo, neměli wi-fi, neměli televizi a za dva dny byli pryč. A migrují dál, kde ty podmínky jsou pro ně zajímavější,“ vyprávěl Šlachta, že sjednocení azylové politiky a sjednocení sociálních dávek. Evropa by podle něj měla nastavit jednotné podmínky, aby uprchlíci neměli motivaci migrovat do bohatších zemí. 

S migranty podle svých slov opravdu při své cestě mluvili. „Byl jsem v minulosti policista, měli jsme i odbor obchodování s lidmi. Migrace spadala pod nás. Všichni mluvíme o tom, proč oni přicházejí do Evropy. A my jsme se jich ptali, jakým způsobem k tomu náboru přicházejí. Oni jdou opravdu za tím, že sem nejdou pracovat, oni sem jdou proto, že se jim tam říká, že se budou mít líp. A jsou tam přímo náboráři, takové nelegální cestovky, které je tímto způsobem expedují do Evropy. A je strašně důležité, aby i Evropa dávala najevo, že by sem nikdo neměl docházet na to, že se tady bude mít ekonomicky dobře, ale že by ti lidé sem měli jezdit pracovat,“ dodal Šlachta. Podle svých slov od migrantů, s nimiž mluvil, neslyšel, že by sem přicházeli proto, aby si zachránili holý život.

„S těmi, se kterými jsme mluvili, to byla otázka bídy, sociálních podmínek, ekonomických podmínek, tam jsme na toto nenarazili,“ řekl Šlachta.

„Bylo zajímavé, že když jsme mluvili s těmi starosty měst v Itálii, tak říkali: My nemáme problém s tím počtem běženců. My máme problém s tím, že oni pracovat nechtějí a oni nejsou schopni se začlenit do práce. Když jsme projížděli Sicílii, jižní Itálii, tak odtamtud migranti rychle spěchají. Spěchají do Německa, do severských států. Spěchají tam, kde je pro ně ten sociální příspěvek mnohem lepší, ale kdyby se samozřejmě začlenili, tak počet migrantů není problém, protože samozřejmě chybějí pracovní síly. Ale bohužel, co jsme slyšeli tam, tak tito lidé nejsou jakoby schopni se integrovat a nejsou schopni se třeba do toho pracovního procesu schopni začlenit. Takže já si nemyslím, že to Evropa nezvládá, ale na druhou stranu bychom si měli hodně vybírat... – když byste ke mně přišla na návštěvu, tak se musíte chovat podle mých pravidel. Musíte se vyzout, musíte si odložit. A takto by se Evropa měla chovat. Jestli si někoho přijmeme, mělo by to být za našich podmínek,“ dodal Šlachta.

Vyprávěl také o tom, že se mu líbí nápad Rakouska v této věci. „Rakousko udělalo to, že v době azylového řízení, pokud čekáte na azyl, tak ten azylant bude vykonávat veřejně prospěšné práce pro tu zemi i pro tu obec. A snížil se jim počet žádostí o azyl o čtyřicet procent. To je přece geniální: jestli vy tady u nás žádáte o azyl, tak přece když čekáte, tak nemusíte mít nohy nahoře na kavalci, ale můžete přece pro to město, pro tu obec pracovat a ukažte, že tady chcete žít, že to myslíte vážně, že to nemyslíte tak, abyste si nahrábla do kapsičky a táhla někam dál,“ dodal Šlachta a ptal se, že neví, proč se to v ostatních státech nepoužívá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Myslel jsem, že Šlachta je trochu chytřejší, ale je to tragéd..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefranta czexit , 19.10.2023 18:20:02
1. integrace muslimů je nemožná do české populace - fatální intolerance k české kultuře - dělat si srandu ze všeho a z kohokoliv 2. dánský test pro žadatele - podávat ruku ženám 3. imigrant a pracovat za almužnu? Jó prodávat drogy a válet se po kavárnách na dávkách 4. jestli sjednotí dávky v celé EU, tak jsem pro - až tady budou mít víc než průměrní češi a začnou se roztahovat a dělat celodenní a celonoční bordel ve městech, snad se pracujícím vítačům konečně rozsvítí v makovici

|  13 |  0

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…