Nemohla jsem dál, dostala bych inkfart. Miroslava Němcová vysvětluje, proč odešla při inauguraci. Zeman prý přísahal křivě

08.03.2018 19:44

Čtvrteční inaugurační projev hlavy státu České republiky Miloše Zemana se neobešel bez skandálu. Došlo k němu poté, co prezident ve svém projevu zaútočil na podnikatele Zdeňka Bakalu, opřel se do jeho médií a zpochybnil objektivitu České televize. Někteří politici protestně v jeho průběhu projevu odešli, jako první opustila Vladislavský sál bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS), kterou následovali i někteří poslanci z TOP 09. „Měla bych z toho infarkt,“ vyjádřila se v rozhovoru pro ČT k inauguračnímu projevu prezidenta.

Nemohla jsem dál, dostala bych inkfart. Miroslava Němcová vysvětluje, proč odešla při inauguraci. Zeman prý přísahal křivě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

„Nechtěla jsem dál poslouchat, protože prezident okamžitě po složení slibu ho začal porušovat. Byla to křivá přísaha. Útočí na média, útočí na některé lidi, ale sám se obklopuje těmi, kterým patří stejná kritika,“ uvedla Němcová v rozhovoru pro Seznam poté, co opustila Vladislavský sál. Pro ČT zase zmínila prezidentova poradce Nejedlého či fakt, že prezident pověřil sestavováním vlády trestně stíhaného člověka. „U toho tam nemohu sedět, já bych z toho měla infarkt,“ sdělila Němcová pro ČT.

Chvíli poté ji následovali politici strany TOP 09, kterou Zeman ve svém projevu přímo zmiňoval a též ji kritikou nešetřil. „Opouštím sál. Je smutné, že Miloš Zeman si ani při slavnostním státním aktu ve staroslavném Vladislavském sále nedokáže odpustit útoky na ty, kteří mají jiné názory. Čekal bych v tomto okamžiku státnický projev, a nikoli útoky na média a novináře,“ reagoval na projev na svém Twitteru předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Útok na nás v inauguračním projevu je nevhodný. Útok na nezávislá média je ovšem vyloženě neslušný. Proto jsme odešli,“ napsal na svém twitterovém účtu poslanec Dominik Feri, kterému se nelíbilo, že Zeman útočil na svobodu médií.

To samé podle serveru Echo24.cz kritizoval i místopředseda lidovců Marian Jurečka. „Odešel jsem tak jako někteří jiní poslanci a senátoři ze sálu. Ústavní část schůze byla naplněna, s útokem na média a svobodu slova nesouhlasím! Bohužel pan prezident nepřekvapil,“ uvedl na svém Twitteru.

I když byl pro některé Zemanův projev nesnesitelný, byli i tací, kteří zůstávali hlavně z důvodu úcty vůči prezidentskému úřadu. „Chápu, že někteří poslanci měli důvod k odchodu ze sálu,“ řekl pro ČT předseda ODS Petr Fiala.

„Zemanův projev po složení slibu byla mravní ubohost. Kýble špíny a nenávisti, k tomu pár mnohokrát obehraných frází. Útoky na novináře krátce po vraždě novináře na Slovensku. Je ostuda, že Česká republika má takového prezidenta,“ napsal na Twitteru Jiří Dienstbier.

Původní zdroj ZDE.

Prezidenta se zastal například statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola. „Odchod několika politiků byla jen ukázka toho, že se nebyli schopni srovnat s pravdou, kterou pan prezident říkal,“ řekl. Spokojenost s jeho projevem vyjádřil i předseda SPD Tomio Okamura. „Ti, kdo odešli, znevážili celou událost. Některá média si pletou svobodu médií se svobodou lhát,“ uvedl pro ČT. Andrej Babiš pro ČT sdělil, že čekal trochu jiný projev a prezident se nemusel tak vymezovat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …