Nemůžeme hnát do práce děti a nemocné, rozčílil se v rádiu levicový ekonom. Zaměstnanci nesmí být příliš drazí, oponoval mu kolega

17.01.2019 20:52

České ekonomice se daří. Důchody i platy ve státní sféře rostou. Jenže ne všichni se mají růžově. Ekonomický expert ČSSD Michal Pícl ve vyjádření pro Český rozhlas konstatoval, že řada lidí ekonomicky balancuje na hranici přežití. A přišla reakce...

Nemůžeme hnát do práce děti a nemocné, rozčílil se v rádiu levicový ekonom. Zaměstnanci nesmí být příliš drazí, oponoval mu kolega
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Ekonom Michal Pícl má za to, že je potřeba zvýšit životní minimum, aby růst ekonomiky pocítili i lidé, kteří na tom jsou vůbec nejhůř. Pokud se zvyšují jen mzdy a životní minimum ne, pak podle experta sociální demokracie hrozí, že budou lidé pracovat načerno, aby si udrželi dávky, bez kterých se v praxi neobejdou. „Nejde o nějaké nadměrné navyšování, ale o dorovnání inflace. Tedy toho, co ekonomika z té částky sebrala. Nutnost valorizace vyplývá z mezinárodních smluv i Listiny základních práv a svobod,“ zdůrazňuje ekonom Masarykovy demokratické akademie Michal Pícl (ČSSD).

Anketa

Zvažujete, že budete volit Jaromíra Soukupa?

65%
hlasovalo: 24812 lidí

Ekonom Martin Slaný Píclovi oponoval, že víc než zvyšování dávek teď potřebujeme lidi dostat do pracovního procesu. „Tím, že budeme zvyšovat sociální dávky, budeme lidi demotivovat v zapojení do pracovního procesu,“ varoval Slaný.

Pícl však okamžitě oponoval, že mu leží na srdci např. přídavky na děti a finanční pomoc pro hendikepované spoluobčany. „Nemůžeme hnát do práce děti. Nemůžeme nemocným říkat ‚uzdravte se a běžte do práce, protože ekonomika šlape‘,“ zlobil se na vlnách veřejnoprávního rozhlasu Pícl. Sociální demokracii se však nepodařilo prosadit životní minimum od ledna 2019.

Ani Slaný však nechtěl ustoupit. Lidé musejí vědět, že zvyšování životního a existenčního minima navýší i další dávky. Svou roli hraje také zvyšování minimální mzdy, ale to jsou věci, které jsou podle Slaného čistým politikem, ekonomové by hledali jiné cesty, jak motivovat lidi k práci. Pokud firmy nebudou vytvářet pracovní místa, protože budou i díky minimální mzdě zaměstnanci příliš drazí, tak to v konečném důsledku vůbec nikomu nepomůže.

Pícl v tom dal svému oponentovi za pravdu, ale to podle sociálního demokrata nemění nic na tom, že máme nízké mzdy a právě nízké mzdy lidi nutí chodit si ještě pro dávky. Dlouhodobě potřebujeme vyrábět produkty s vyšší přidanou hodnotou, aby bylo možné platit víc peněz.

A Slaný na Píclovi znovu nenechal nit suchou. „On (Pícl) má představu, že přijde nějaký demiurg, vláda, která tu ekonomiku dokáže změnit, ale ta ekonomika se nějakým způsobem vyvíjí, evolučně se nějak vyvinula a ty subjekty na sebe nějak reagují. Ale je absolutní lež, že jsme nejlevnější ekonomikou. Máme nižší mzdy, protože máme nižší produktivitu práce,“ vypálil Slaný.

Pícl však ránu okamžitě vrátil. „Tu ekonomiku jsme si tady vytvořili sami, když jsme si sem lákali investory,“ rozčiloval se Pícl. Dál si trval na tom, že stovky tisíc lidí v České republice prakticky nemají z čeho žít. Současný systém je prý nutí přecházet do šedé ekonomiky, na čemž tratí i stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …